MMF: Státy nesmějí reformovat finanční sektor individuálně

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. dubna (ČTK) - Země po celém světě nesmějí reformovat odvětví finančních služeb individuálně a odděleně od ostatních. Uvedl to dnes výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn. Podle něj státy účinně omezí riskantní praktiky bank, když si budou hlídat, že postupují stejným směrem.

Do Washingtonu se nyní sjíždějí ministři financí a šéfové centrálních bank před jarním zasedáním fondu a Světové banky. Zajistit, aby země spolupracovaly a postupovaly při reformě koordinovaně, je nyní hlavním cílem schůzky, dodal Strauss-Kahn na konferenci před pátečním zasedáním šéfů skupiny rozvinutých a rozvíjejících se zemí G20.

Fond tento týden navrhl dvě nové bankovní daně, které by měly zabránit riskantnímu chování bank, jež se podílelo na vzniku světové hospodářské krize. Británie a další státy tuto myšlenku přivítaly, ale Kanada se tvrdě postavila proti.

Strauss-Kahn dodal, že nejlepším výsledkem zasedání bude závazek států, že budou spolupracovat a brát zřetel na postupy ostatních. "Neznamená to, že potřebujeme všude naprosto stejný typ regulace," uvedl na vysvětlenou. Podle něj je potřeba se vyvarovat rozporuplných kroků, které by vytvářely další problémy, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK