Evropské akcie se zřejmě zotaví, na mušce komodity

23.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEvropské burzy se v pátek zřejmě zotaví z prudkých ztrát zaznamenaných v předchozí dvou seancích, když růst amerického trhu pravděpodobně...

...podnítí investory k nákupu akcií.

Nicméně zisky trhu budou omezovat slabší ceny komodit a sílící spekulace o možné platební neschopnosti zadluženého Řecka, uvedli analytici.

Futures na index DJ Euro Stoxx 50 <STXEc1>, německý DAX <FDXc1> a francouzský CAC 40 <FCEc1> v 8:35 ukazovaly na růst trhu o 0,2 až 0,4 procenta.

Předchozí seanci uzavřel index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> poklesem o 1,11 procenta na 1083,88 bodu, nejníže za poslední tři týdny. Hlavní evropský index tížily bankovní tituly, jež klesaly kvůli obnoveným obavám o řecký dluh, a pokles akcií firmy Nokia <NOK1V.HE> po snížení výhledu zisku.

"I přes obnovené obavy o zadlužené Řecko se včera Wall Streetu podařilo zaznamenat ziskový den, když hlavní indexy skončily seanci v kladném teritoriu," uvedl Ben Potter, analytik z IG Markets.

"To by mělo stačit k podpoře trhů v Evropě, jež se včera ocitly pod tlakem, aby se při zahájení seance zotavily," dodal.

Americké akcie se ve čtvrtek ke konci seance vzpamatovaly, když silné kvartální zisky firem jako Starbucks <SBUX.O> vyvážily obavy o rozkolísané finance Řecka.

Investoři se soustředí na údaje o HDP Velké Británie, jež vyjdou v 10:30, kvůli signálům o kondici ekonomiky před květnovými volbami. Analytici čekají, že britská ekonomika v prvním kvartále vzrostla o 0,4 procenta, stejnou měrou jako v posledních třech měsících roku 2009.

Euro v pátek oslabilo na téměř roční minimum, když je v Asii tížila vlna automatických prodejních příkazů kvůli spekulacím o možné platební neschopnosti Řecka, jež vylekaly investory.

Evropská unie ve čtvrtek uvedla, že řecký rozpočtový deficit je větší, než se původně uvádělo, a agentura Moody's Investors Service snížila hodnocení závazků země o jeden stupeň na A3. [ID:nDOL234881] [ID:nDOL255542]

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK