iFondy:Většina tuzemských fondů od ledna vydělala, hlavně akciové

25.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Většina domácích podílových fondů investorům od začátku roku vydělala. Největší výnosy přinesly akciové fondy, které v průměru zaznamenaly zhodnocení přes deset procent. Dluhopisové fondy vynesly průměrně přes dvě procenta, fondy peněžního trhu necelé procento. ČTK to zjistila z informací databáze serveru iFondy.cz k 22. dubnu 2009.

"Na akciové trhy prozatím nedorazilo žádné výraznější vybírání zisků. Nepřetržitý růst s minimálními záchvěvy trvá již téměř 14 měsíců, a to především díky lepším než očekávaným výsledkům jednotlivých společností a zlepšujícím se budoucím výhlídkám, což podporuje všeobecný optimismus na trzích," řekl ČTK analytik KZ Finance Miroslav Frajt.

Největší výkonnosti zaznamenaly podle očekávání akciové podílové fondy v čele s ISČS Top Stocks, jež zhodnotil svým podílníkům peníze o 28,78 procenta, upozornil analytik Broker Consulting Petr Rozkošný. Dalším fondem, jenž vykázal nárůst hodnoty kurzu o více než deset procent, byl ČSOB akciový fond - Střední a Východní Evropa s výkonností 11,26 procenta. Zbytek akciových fondů vykazovalo většinou výkonnost mezi sedmi a deseti procenty, dodal.

"Stejně jako o akciových fondech se dá říci, že euforie investorů pomáhá i dluhopisům, především těm trochu rizikovějším, a to i přes všechny současné problémy Řecka a budoucími problémy v dalších "rozvinutých“ zemích," uvedl Frajt. Asi podle něj opravdu stačí náznak toho, že jednotlivé státní dluhy někdo zaplatí, a zase je důvod k novým investicím. U dluhopisových fondů se výnosy pohybovaly mezi 1,63 až 3,77 procenta. Nejvýkonnějším fondem v této kategorii byl ISČS- High Yield dluhopisový (6,69 procenta), podotkl Rozkošný.

Pro velice konzervativní investory byla podle Frajta preference fondů peněžního trhu proti spořícím účtům v minulém období docela vhodnou volbou, jelikož zatímco většina spořících účtů až na pár výjimek neustále snižovala či snižuje své úročení, tak fondy peněžního trhu dosahují docela stabilních výnosů. Na ročním horizontu dosáhla většina z nich výnosů přes tři procenta čistého a některé díky novým investicím za velice příznivé ceny i více než dvojnásobných čistých ročních výnosů, poznamenal.

U smíšených podílových fondů největší nárůst hodnoty kurzu vykázal fond J&T Opportunity s výkonností 20,81 procenta, uvedl Rozkošný. Výnosy zbylých fondů převyšovaly o asi jeden procentní bod výkonnosti dluhopisových podílových fondů. U fondů měl největší výkonnost dílny ISČS - Global Stocks FF, když jeho kurz vzrostl o 5,19 procenta. Výkonnosti drtivé většiny zbylých fondů v této kategorii se podle něj pohybovaly v rozmezí 1,9 až 4,5 procenta.

Zájem českých investorů o podílové fondy během prvních měsíců letošního roku vzrostl, podle investičních společností se Češi opět začínají vracet k této formě investování. Rovnováha na finančních trzích je však prý stále velmi křehká a někteří analytici očekávají, že se dostaví korekce předchozího růstu.

Další vývoj se bude odvíjet od výsledkové sezony u jednotlivých společností, na kterou budou navazovat valné hromady a vyplacení dividend, míní Frajt. Mimo to celkovou situaci podle něj ovlivní problémy se splácením státních závazků a v Česku mohou kartami zamíchat také nacházející volby. "I přes všechny tyto ovlivňující faktory by nemusel nastal žádný výrazný zlom, a tak by se trhy mohly pohybovat víceméně na místě," poznamenal.

Hodnota majetku, který mají Češi v podílových fondech, se loni snížila o 9,4 miliardy korun na 234,5 miliardy korun. Z toho aktiva v zahraničních fondech klesla o 5,6 miliardy a domácí fondy zaznamenaly pokles o 3,7 miliardy korun. Letos by se podle předsedy Asociace pro kapitálový trh Josefa Beneše mohla hodnota majetku ve fondech přiblížit necelým 300 miliardám Kč.

Průměrná výkonnost domácích otevřených podílových fondů (v pct): Fondy 2004 2005 2006 2007 2008 2009 22. dubna 2010 akciové 6,5 16,6 7,5 0,6 -53,9 40 10,9 smíšené 8,4 7,8 4,0 1,2 -13,8 16,4 3,7 dluhopisové 4,0 3,1 0,1 -0,2 - 5,7 14,5 2,6 peněžního trhu 2,0 1,2 1,3 1,4 - 1,5 4,7 0,8

*reprezentativní vzorek fondů z databáze iFondy.cz

Zdroj: iFondy.cz KZ Finance

Filip Dušek mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK