SmVaK vyplatí dividendu 73 korun na akcii, o 28 Kč méně než loni

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 28. dubna (ČTK) - Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) vyplatí za loňský rok dividendu před zdaněním 73 korun na akcii, což je meziročně o 28,20 Kč méně. Mezi akcionáře rozdělí 252,4 milionu korun. Firmě v loňském roce klesl vlivem hospodářské krize čistý zisk o čtyři procenta na 359,2 milionu Kč. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti, kterou dnes na valné hromadě schválili akcionáři.

Ze zisku 359,2 milionu korun vyplatí SmVaK akcionářům 70 procent; dalších 19,7 milionu je zákonný příděl do rezervního fondu. Zbývajících 88,8 milionu Kč si společnost ponechá na investice a obnovu vodohospodářské sítě. "Výši dividend snížily právě nutné prostředky na obnovu povinnou ze zákona a na investice, které letos přesáhnou 520 milionů korun," řekl akcionářům generální ředitel SmVaK Miroslav Kyncl. Loni společnost investovala bezmála 510 milionů.

Meziroční pokles zisku podle Kyncla ovlivnila nižší spotřeba pitné vody v loňském roce. SmVaK vyrobil 68,2 milionu metrů krychlových vody, což je o zhruba tři procenta méně než v roce 2008. Největší pokles v odběrech, o bezmála 790.000 metrů krychlových, SmVaK zaznamenal u firem, které vlivem krize omezovaly či přerušovaly výrobu.

Také moravskoslezské domácnosti, v nichž přibývají úspornější vybavení, loni snížily odběry o 310.000 metrů krychlových. Spotřeba vody v nich klesla průměrně o litr na 95 litrů na osobu za den.

Naopak celkové výnosy SmVaK meziročně zvýšil o 79 milionů na 2,037 miliardy korun. Firmě loni vzrostly i tržby - za vodné a stočné utržila 1,931 miliardy Kč, což je o osm procent více než předloni. V letošním roce společnost očekává zisk před zdaněním 450 milionů, což je srovnatelné s loňským hrubým ziskem 451,6 milionu Kč. "Oživení ekonomiky bude pozvolné. Očekáváme ale, že se s letošním plánem vyrovnáme," dodal Kyncl.

Novým majoritním vlastníkem ostravské společnosti je od loňského prosince španělská společnost AQUALIA CZECH sídlící v Madridu, které patří 98,68 procenta akcií. Majoritní podíl v SmVaK převzala od své mateřské společnosti aqualia gestión integral del agua z holdingu Grupo FCC, jež koupila přes 80 procent akcií od skupiny Penta a většinovým vlastníkem SmVaK byla od července 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK