Euro pokračuje v propadu a s ním klesá i koruna

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Koruna kvůli nervozitě v eurozóně z problémů Řecka dnes při zahájení dál oslabila. Těsně po 09:00 se její kurz pohyboval kolem 26,18 Kč za euro, což proti středečnímu závěru představovalo desetihaléřovou ztrátu. K dolaru oslabila o 26 haléřů až na 20,52 Kč/USD, později ale ztráty mírně korigovala. Aktuálně se obchoduje na 26,10 Kč za euro a 20,42 koruny za dolar, vyplývá z údajů Patria Online.

Euro je nadále pod vlivem nervozity kolem Řecka a na zhoršenou vnější situaci reaguje i koruna. Euro se dnes dostalo pod 1,28 USD/EUR, aktuálně až na 1,2782 dolaru za euro. Příčiny podle analytiků zůstávají stále stejné - obavy z dluhové krize Řecka a nákazy dalších zemí eurozóny. "Olej do ohně ve středu přilila agentura Moody’s, která nyní přehodnocuje rating Portugalska s možností jeho snížení ze současného stupně AA2," uvedl Miroslav Frayer z Komerční banky.

Z domácí scény finanční trhy čeká událost týdne, kterou je zasedání ČNB k měnové politice. Analytici očekávají, že hlavní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstane na jednom procentu. Případné úvahy o dalším poklesu sazeb podle nich zmizely s prohlubujícími se problémy v Řecku a oslabením koruny; hlasování rady by ale mělo být těsné. ČNB dnes zveřejní i novou makroekonomickou prognózu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK