Nintendu loni poprvé po 4 letech klesl zisk

06.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. května (ČTK) - Japonský výrobce videoherních konzol Nintendo zaznamenal v loňském fiskálním roce první propad provozního zisku za čtyři roky. Čistý zisk se snížil dokonce poprvé za šest let. Důvodem byl pokles prodeje a cen jeho herních zařízení Wii a DS. Další snížení čeká i letos.

Provozní zisk za rok do konce března klesl o 36 procent na 356,57 miliardy jenů (77,8 miliardy Kč) a čistý zisk o 18 procent na 228,6 miliardy JPY. Tržby se snížily o 22 procent na 1,434 bilionu JPY.

V letošním fiskálním roce společnost očekává další snížení provozního zisku na 320 miliard jenů. Podle analytiků by zisk měl klesnout jen na 394,5 miliardy JPY. Prodej konzoly Wii se má snížit o 12 procent na 18 milionů kusů.

Vysoká poptávka po herních konzolách Wii a DS pomohla firmě Nintendo v minulosti vykázat tři roky po sobě rekordní zisk. V loňském fiskálním roce však konkurenční firmy Sony a Microsoft snížily ceny svých konzol a posílily nabídku softwaru. Výrobce videoherních zařízení začínají ohrožovat i chytré telefony, jako iPhone firmy Apple, které nabízejí i herní funkce a velké softwarové firmy pro ně vyvíjejí hry.

V samotném čtvrtém fiskálním čtvrtletí však zisk společnosti poprvé po roce vzrostl. Provozní zisk stoupl o 11 procent na 59,9 miliardy JPY, hlavně díky zahájení prodeje nové hry Pokémon pro kapesní konzolu DS ve Spojených státech.

Nintendo v letošním fiskálním roce plánuje přijít na trh s novým herním přístrojem, který umožní hrát hry v trojrozměrném formátu bez použití speciálních brýlí, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK