UniCredit Bank zvýšila do března zisk o téměř polovinu

12.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - UniCredit Bank Czech Republic, čtvrtá největší banka v tuzemsku podle objemu aktiv, vykázala v prvním čtvrtletí zisk 707 milionů korun. V meziročním porovnání to znamená nárůst o 47,9 procenta. Výsledek pozitivně ovlivnila nižší tvorba opravných položek k nespláceným úvěrům, úrokové výnosy banky naopak meziročně mírně klesly. ČTK to dnes oznámila UniCredit Bank.

Z hlavních konkurentů vzrostl České spořitelně v prvním čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk o 4,1 procenta na 3,13 miliardy korun. Komerční banka zvýšila do března zisk o 12,8 procenta na 3,2 miliardy korun. ČSOB oznámí výsledky dnes ve 14:00 hodin, Raiffeisenbank patrně až začátkem června.

UniCredit Bank klesl v prvním čtvrtletí čistý výnos z úroků, poplatků a provizí meziročně o 7,1 procenta na 2,1 miliardy korun. Pokles byl způsoben nižším výnosem z úroků, zisk banky z poplatků a provizí se naopak zvýšil o 3,5 procenta. "Příčinou poklesu čistých výnosů z úroků je prostředí s nízkými výnosy a z toho plynoucí nízká míra rentability na straně pasiv," uvedla banka v tiskové zprávě.

Tvorba opravných položek a rezerv k nespláceným úvěrům meziročně klesla o 61,9 procenta na 307 milionů korun. Objem klientských úvěrů bance mírně poklesl o 0,8 procenta na 167 miliard korun, vklady klientů vzrostly meziročně o 5,3 procenta na 169,4 miliardy korun.

"Výsledky za první čtvrtletí ukazují, že i přes mírné meziroční poklesy výnosů je UniCredit Bank v dobré kondici. Došlo ke zlepšení podnikového úvěrového rizika ve srovnání s prvním čtvrtletím 2009 a objem úvěrování se drží prakticky na stejné úrovni. Navíc jsme uvedli na trh několik produktových novinek zaměřených na retailový trh, u kterých se ihned projevila značná poptávka trhu. Podobný trend očekáváme také ve druhém čtvrtletí letošního roku," komentoval výsledky šéf UniCredit Bank Jiří Kunert.

Celková bilanční suma banky dosáhla ke konci března 260,3 miliardy korun, tedy o 1,4 procenta méně než před rokem. Vlastní kapitál UniCredit Bank vzrostl ve srovnání s loňským prvním čtvrtletím o devět procent na 30,3 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost banky se zvýšila na 13,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK