Slovensko zatím nezačne stavět úsek dálnice D1, uvedl ministr

12.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 12. května (ČTK) - Stavba 75 kilometrů dálnice D1 na severu Slovenska zatím nezačne. Na čerpání úvěru Evropské investiční banky (EIB) nestačí podmínečný souhlas Evropské komise, uvedl slovenský ministr dopravy Ľubomír Vážny (Směr-SD) po dnešním jednání vlády.

Na financování akce je potřebný příslib půjčky EIB, uzavření projektu se chystá na 18. května. EK zatím souhlasila jen s poskytnutím části úvěru, a to na stavbu úseků, které nejsou v blízkosti chráněných území.

Banka podle Vážného sice schválila, že Slovensku poskytne celou slíbenou miliardu, souhlas Evropské komise se ale vztahuje jen na její část. Jakékoli práce, které by mohly mít vliv na chráněné lokality oblastí Natura 2000, je nutné odložit, dokud komise nebude konstatovat soulad projektu s evropskými pravidly. Komise to potvrdila ČTK.

Částečným souhlasem by se však podle Vážného celý projekt otevřel, což by mohlo zbrzdit začátek prací o několik měsíců. Ministr proto chce příští týden v Bruselu zajistit konečný souhlas komise.

O tom, že výstavba úseků dálnice D1 od severoslovenské obce Dubná Skala na východ země může po opakovaných odkladech začít, dnes psaly slovenské Hospodářské noviny. Dálniční úseky v celkové délce 75 kilometrů postaví soukromé firmy, stát bude investici splácet 30 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK