Fitch potvrdila ratingy Slovenska, doporučuje rozpočtovou reformu

18.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. května (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings dnes potvrdila úvěrové ratingy Slovenska na dosavadní úrovni, na niž je zvýšila díky přijetí země do eurozóny. Agentura však dala najevo, že i Slovensko bude muset přistoupit k reformě svých veřejných financí, protože jejich základní strukturální deficit je příliš vysoký.

Fitch potvrdila Slovensku ratingy dlouhodobých závazků v cizích měnách i domácí měně na stupni A+, kterým hodnotí už více než dva roky i závazky České republiky. Agentura známku schopnosti země splácet dluhy zvýšila na nynější úroveň v červenci 2008, v den, kdy Evropská unie rozhodla, že Slovensko může v lednu 2009 přijmout euro. Výhled ratingu je podle agentury stabilní, to znamená, že v dohledné době Fitch se změnou nepočítá.

Slovensko podle Fitch prošlo globální finanční krizí a hospodářskou recesí relativně dobře a propad ekonomiky zde loni nebyl tak ostrý jako jinde ve východní Evropě. Slovenský deficit veřejných financí se sice loni zvýšil na 6,8 procenta HDP z 2,3 procenta v roce 2008, stále to však bylo zhruba na průměru zemí eurozóny.

Fitch sice očekává, že s oživením ekonomiky přijde cyklický pokles schodku, ve střednědobém výhledu je však pro zemi důležitá fiskální konsolidace čili ozdravení veřejných financí. Strukturální deficit Slovenska po očištění od vlivu ekonomických cyklů totiž podle agentury dosahuje šesti procent ročního výkonu ekonomiky.

Fitch očekává, že nová vláda, která nastoupí po červnových volbách, sníží strukturální deficit během dalších několika let o dvě až tři procenta HDP. Agentura rovněž doufá, že vláda, v níž bude mít zřejmě hlavní slovo opět strana Směr-SD nynějšího premiéra Roberta Fica, se vyhne politice, která by poškozovala podnikatelské klima. Pokud by se tyto dva předpoklady ukázaly jako mylné, byl by to důležitý motiv k možným změnám ratingů, upozornila Fitch.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK