Cena americké ropy vzrostla nad 70 dolarů za barel

24.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. května (ČTK) - Cena americké ropy se vrátila nad 70 dolarů za barel. Trh je nejistý po akvizici španělské spořitelny CajaSur vládou a podle analytiků ještě nějakou dobu opatrná nálada na trhu přetrvá. Akcie v Evropě i kurz eura kvůli tomu oslabily.

Cena americké lehké ropy se zvýšila o zhruba 20 centů na 70,30 dolaru za barel, ale severomořská ropa Brent o asi 20 centů zlevnila, a to na 71,50 USD. V New Yorku je cena barelu ropy stále výrazně nižší proti letošnímu maximu 87,15 USD z počátku tohoto měsíce. Na 64,24 USD pak klesla 20. května, kdy byla nejníže od července minulého roku.

"Udělali jsme již dlouhou korekci a lze očekávat, že na současné úrovni uvidíme trochu více tlaku vzhůru," předpověděl analytik společnosti Petromatrix. Dodal, že nyní bude trh s ropou spíše vyčkávat na celkové nasměrování světových finančních trhů.

Převzetí španělské spořitelny centrální bankou vyvolalo mezi investory obavy z dalších potíží s dluhy ve slabších ekonomikách eurozóny. Sobotní zprávě o záchranném kroku pro CajaSur předcházela neúspěšná snaha banky spojit se s dalším regionálním věřitelem, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 71,48 71,68 New York - Nymex WTI červenec 70,27 70,04

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK