Prodejny s obuví John Garfield CZ kvůli úpadku ukončily provoz

01.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. června (ČTK) - Společnost John Garfield CZ, která s 19 obchody patřila mezi největší prodejce obuvi v Česku, je od závěru března kvůli dluhům v úpadku a postupně ukončila pronájem všech svých tuzemských prodejen. ČTK dnes informaci získala z insolvenčního rejstříku. Firmu John Garfield CZ vlastní slovenský podnikatel, který provozuje stejnojmennou síť obuvnických prodejen i na Slovensku.

Návrh na zahájení insolvenčního řízení v polovině února podalo vedení společnosti John Garfield CZ, které jej zdůvodnilo tím, že firma už není schopna plnit své finanční závazky. Krajský soud v Ostravě pak 26. března vyhlásil na firmu John Garfield CZ úpadek. Mezi její věřitele patří například společnosti Tesco Stores ČR, Galerie Butovice, Veletrhy Brno či Pilsen Plaza.

Insolvenční správce společnosti John Garfield CZ Jaroslav Svoboda ve zprávě o hospodářské situaci této firmy uvedl, že loni její ztráta činila 33,2 milionu korun při obratu 154 milionů korun. Od letošního ledna do března pak síť prodejen John Garfield CZ vykázala prodělek deset milionů korun.

Společnost John Garfield CZ podle Svobody už ukončila pronájem všech prodejen a propustila zaměstnance, kterých dříve měla zhruba 150. "V průběhu insolvenčního řízení nebyly z důvodu nedostatku finančních prostředků řádně vypláceny mzdy zaměstnancům. Část dlužných pohledávek byla zaměstnancům vyplacena úřadem práce," podotkl Svoboda.

Svoboda upozornil, že za této situace nemá cenu řešit úpadek firmy John Garfield CZ formou její reorganizace, což by pouze prodloužilo insolvenční řízení a krizový stav dlužníka. "Lze tedy předpokládat, že vyšší výnosnosti pro věřitele bude dosaženo při řešení úpadku konkurzem," dodal.

Na předloňském žebříčku největších tuzemských prodejců obuvi, který sestavil časopis TextilŽurnál, připadlo společnosti John Garfield CZ s odhadovanými tržbami 327 milionů korun páté místo.

Mezi prodejci obuvi panuje tvrdá konkurence. Na začátku letošního roku v nákupních centrech fungovalo 637 obchodů s obuví a koženým zbožím. Nákupním centrům ale loni kvůli krizi klesla návštěvnost meziročně o pět až deset procent a obrat o deset až 30 procent, přičemž pokles poptávky podle některých odborníků pocítily hlavně prodejny s módou a obuví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK