Věřitelé společnosti Javořice odsouhlasili plán reorganizace

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. června (ČTK) - Věřitelé akciové společnosti Javořice, která provozuje obří pilu ve Ptení na Prostějovsku, dnes v Brně vybrali jako způsob řešení úpadku firmy její reorganizaci. Prodej pily jako jeden funkční celek novému investorovi podle nich vynese více peněz, než její rozprodej v konkurzu. Zadluženou pilu v Ptení se v lednu neúspěšně snažil v dražbě prodat její předchozí vlastník, dřevařský holding CE WOOD. Nakonec ji koncem dubna prodal firmě Pyrghos Lefkos.

Společnost Javořice vlastní kromě rozsáhlého areálu ve Ptení ještě další dvě pily ve Vysočanech a v Bystřici pod Hostýnem. Ve všech třech provozech skončila výroba na jaře minulého roku. Právě Bystřický areál chce firma prodat jako první. Dražba by se měla konat na konci června, věřitelé dnes ale odsouhlasili záměr firmy, aby paralelně jednala také se zájemci o přímý prodej.

V další fázi reorganizace by se měla prodávat také pila ve Ptení. Podle zástupců firmy i věřitelského výboru projevil o areál velký zájem zahraniční investor z dřevařského oboru se silným ekonomickým zázemím. Stanovil si podmínku exkluzivity pro další jednání. S tím dnes ale věřitelé ani samosoudce Jan Kozák nesouhlasili.

Holding CE WOOD firmu Javořice prodal na konci dubna. "Společnost se chystá k úplnému ukončení podnikatelské činnosti v tomhle kriminálním státě, tak nemáme žádné důvody, abychom neprodávali i tento majetek," řekl již dříve ČTK předseda představenstva a.s. CE WOOD Ivan Doubrava. Podrobnosti o transakci neuvedl.

Areál v Ptení patří mezi čtyři největší provozy svého druhu v zemi. Jeho vybudování v letech 2004 až 2008 přišlo na více než tři čtvrtě miliardy korun. CE WOOD se zakonzervovaný areál v lednu pokusil prodat v dražbě. Neznámý vítěz aukce, který nabídl 500 milionů korun, ale peníze nedoplatil a dražba byla zmařena.

O areál měl původně zájem i státní podnik Lesy ČR, který se CE WOOD vedl dlouholeté spory o kvůli zakázkám na těžbu dřeva ve státních lesích. Média upozorňovala na to, že právě kontroverzním nákupem pily je chce stát urovnat. Ministr zemědělství ale nakonec koupi pily nedoporučil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK