Těžba ropy v Rusku mírně klesla, drží se však nad 10 mil. barelů

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 2. června (ČTK) - Těžba ropy v Rusku v květnu mírně klesla na 10,08 milionu barelů denně z dubnových 10,11 milionu barelů. Devátý měsíc za sebou se však drží nad deseti miliony a zůstává blízko březnových rekordních 10,12 milionu barelů denně. Rusko tak nadále zůstává největším světovým producentem ropy. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ruské ministerstvo energetiky.

Produkce zemního plynu se v květnu snížila na 1,65 miliardy metrů krychlových denně z dubnových 1,87 miliardy. Z toho činila těžba ruského energetického gigantu Gazprom 1,28 miliardy metrů krychlových, která tak klesla z 1,48 miliardy v předchozím měsíci.

Vysoká úroveň těžby ropy v Rusku dělala starosti Organizaci zemí vyvážejících ropu, která se dohodla v prosinci 2008 na omezení těžby všech členských zemí. Chtěla tak podpořit ceny ropy. Největší člen ropného kartelu, Saúdská Arábie, v květnu vytěžil 8,28 milionu barelů ropy denně. Země má nevyužitou kapacitu na další čtyři miliony barelů.

Přední těžaře ropy těžce poškodil prudký propad cen v květnu, kdy se ceny snížily o 14 procent a zaznamenaly nejvyšší propad od konce roku 2008. Dnes se cena ropy pohybuje pod 72 USD a již třetí seanci za sebou klesá kvůli celkové negativní náladě na finančních trzích. Investoři tak upřednostňují koupi dolaru před rizikovějšími komoditami, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK