MMF: Pobaltí a Balkán jsou po úvěrovém boomu chudší než bez něj

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 2. června (ČTK) - Pobaltí a Balkán jsou po úvěrovém boomu z let 2003 až 2006 chudší, než by byly bez něj, kvůli následnému krachu. Příliv peněz do některých nových členů Evropské unie způsobený expanzí západních bank vytvořil nerovnováhu, která překonala i stav před asijskou finanční krizí, uvádí studie ekonomů Mezinárodního měnového fondu.

Krach, který v Pobaltí a na Balkáně po boomu následoval, z pohledu několika let přinesl slabší růst, než vykázaly země ve střední Evropě. Ekonomové fondu jmenují Česko, Slovenskou republiku a Polsko, které takovou úvěrovou expanzí neprošly.

"Země s nejvyšší mírou růstu úvěrů neměly jen největší výkyvy produkce, ale i nižší průměrný růst," uvedli v materiálu Bas Bakker a Anne-Marie Guldeová. Hrubý domácí produkt se v Pobaltí loni propadal o dvojciferná procenta; nejvíce postihl Lotyšsko s propadem o 18 procent.

Polsko proti tomu bylo jedinou zemí v Evropské unii, kdo loni vykázal růst. A v České republice a na Slovensku měla hospodářská recese jen mírný průběh, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK