Většinový podíl v polské Energa SA chce získat také skupina Penta

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. června (ČTK) - O privatizaci polské energetické společnosti Energa SA má zájem také česko-slovenská finanční skupina Penta Investments, která nabídku na koupi většinového podílu podala v úterý prostřednictvím společnosti PPC Energy Group. ČTK to dnes sdělil mediální zástupce Penty Martin Danko, detaily nabídky neuvedl. O Energu má podle polského ministerstva státního pokladu zájem celkem osm firem.

Mluvčí ministerstva Maciej Wewiór v úterý uvedl, že příští týden by měl úřad vybrat ty zájemce, kteří budou moci ve společnosti Energa provést hloubkovou kontrolu. Zájem o firmu projevila mimo jiné česká elektrárenská společnost ČEZ. Polská vláda počátkem května informovala, že chce z prodeje svého skoro 83procentního podílu ve společnosti Energa získat další peníze pro pokrytí deficitu státního rozpočtu.

Předběžnou nabídku na privatizaci Energy předložil údajně také nejbohatší Polák Jan Kulczyk. Ten chce energetický podnik převzít přes svou investiční společnost Kulczyk Investments. Zájem o Energu projevila největší polská energetická společnost PGE, která se snaží hledat nové možnosti odbytu elektřiny, které má nadbytek.

Energa za období leden až září loňského roku vytvořila čistý zisk 426 milionů zlotých (zhruba 2,64 miliardy Kč). Energa loni měla 15procentní podíl na polském trhu s elektrickou energií, byla čtvrtou nejsilnější skupinou. Vede ale co do výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Podle strategie na roky 2009 až 2015 společnost plánuje do konce roku 2015 investice ve výši 22 miliard zlotých, což musejí zájemci o ni vzít v potaz.

Zatímco podle neoficiálních odhadů, které zveřejnil deník Rzeczpospolita, by polský stát prodejem svého podílu ve společnosti Energa mohl získat šest až osm miliard zlotých (37,4 miliardy až 49,9 miliardy korun). Podle jiných zdrojů má celá firma hodnotu šest až 6,5 miliardy zlotých.

Ministr státního pokladu Aleksander Grad v květnu uvedl, že existuje šance, že Polsko by letos mohlo z prodeje státního majetku získat 25 miliard zlotých (asi 156,3 miliardy Kč). "Podaří se toho dosáhnout, pokud se nestane nic špatného na finančních trzích," řekl. Do konce dubna polská státní pokladna na privatizacích získala 5,8 miliardy zlotých. Polsko chce mimo jiné na burze prodat podíly i v dalších energetických podnicích PGE a Tauron, které jsou jedničkou a dvojkou na polském trhu.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, telekomunikací a privátního bankovnictví. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy. Do skupiny patří téměř 50 společností. Nejvíce investičních projektů zatím Penta realizovala v Česku, na Slovensku a v Polsku.

V Polsku skupina vlastní například maloobchodní řetězec prodejen Žabka, výrobce plastových a hliníkových oken Okna Rąbień, výrobce ocelových drátů a lan Drumet a většinový podíl v síti laboratoří DD Lab.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK