Pivovarům Staropramen loni výrazně vzrostl zisk, prodej ale klesl

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. června (ČTK) - Společnosti Pivovary Staropramen v loňském roce výrazně vzrostl čistý zisk na 720,6 milionu korun z předloňských 289,6 milionu Kč. ČTK to zjistila z oznámení o konání mimořádné valné hromady firmy zveřejněného v dnešním tisku. Dvojka českého pivního trhu dosáhla zlepšení výsledku i přes sedmiprocentní pokles prodeje piva v uplynulém roce.

"Na výsledku našeho hospodaření za loňský rok se projevilo zpoždění vybraných nevýrobních investic v souvislosti s nástupem ekonomické recese a efektivní řízení nákladů," řekl dnes ČTK mluvčí společnosti Pavel Barvík .

Společnosti Pivovary Staropramen klesly loni v důsledku ekonomické krize prodeje v tuzemsku i zahraničí meziročně o sedm procent na 3,02 milionu hektolitrů piva. Bylo to první snížení prodejů po šesti letech předchozího růstu. Nižší poptávka po pivu zasáhla celý tuzemský pivní trh, výstav tuzemských pivovarů v roce 2009 klesl o šest procent.

Pivovary Staropramen loni v prosinci změnily majitele. Předchozí vlastník, společnost AB InBev, společnost prodal firmě CVC Capital Partners spolu s dalšími pivovary na Slovensku, v Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Maďarsku, Černé Hoře, Rumunsku a Srbsku. Značka Staropramen je vlajkovou lodí celé skupiny vystupující pod názvem StarBev, jejíž vedení sídlí v Praze. Pivovary Staropramen jsou se zhruba patnáctiprocentním podílem na trhu, kterému kraluje Plzeňský Prazdroj, dlouhodobě českou pivovarnickou dvojkou.

mjr dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK