Pražský akciový trh mírně rostl, dařilo se akciím ČEZ, KB a CME

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. června (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes mírně rostly, hlavní index PX uzavřel silnější o 0,42 procenta na 1159 bodu. Burzu nahoru táhly především akcie energetické společnosti ČEZ, Komerční banky a mediální firmy CME, vyplývá z výsledků burzy. Trhy v regionu se vyvíjely smíšeně.

"Pražský index PX během dne několikrát změnil směr a den zakončil, podobně jako další trhy v regionu, se ziskem. Zobchodovaný objem se proti úterku mírně zvýšil, přičemž více než polovinu tvořily obchody s akciemi ČEZ," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky. Podle Josefa Dudka z Fio Banky se index PX v závěru obchodního dne nakonec zvýšil díky nákupním pokynům, celkově byl vývoj poklidný a aktivita nižší.

Obchodníci měli největší zájem o akcie ČEZ, které stouply o 1,47 procenta na 892,90 koruny. Podle Terezy Špačkové z Patrie Direct titul za účasti zahraničních kupců odpoledne atakoval úroveň 900 korun za akcii. Dudek naznačil, že pro akcie ČEZ je podporou blížící se dividenda a pravděpodobně uzavírání krátkých pozic otevřených před volbami. Firma dnes informovala, že vyhlásila tendr na výstavbu plynové elektrárny o 400 megawattech ve svém polském závodě Elektrownia Skawina.

Největší zisk dnes zaznamenaly cenné papíry CME, které se zhodnotily o téměř tři procenta na 549 korun. Dařilo se také akciím Komerční banky, které stouply o 1,41 procenta na 3600 korun.

Z dalších emisí cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol posílily o 1,41 procenta na 194,20 koruny. Naopak výraznou ztrátu si připsaly akcie developera ECM, které spadly o více než sedm procent na 204,50 koruny. Titul se vrátil na úroveň před hlasováním věřitelů o předčasném splacení dluhopisů, poznamenal Adamkovič. O více než procento na 731 korun oslabily akcie rakouské Erste Bank. Akcie Erste podle Dudka ztrácely s poklesem bankovního sektoru v Evropě.

Objem obchodů v systému SPAD za dnešní den dosáhl více než 1,56 miliardy Kč, z toho s akciemi ČEZ se uskutečnily obchody za více než 849 milionu Kč. Průměrný objem obchodů za poslední rok je podle Patria Online 1,505 miliardy korun.

jap dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK