Bývalí analytici Moody's připustili manipulaci s ratingem

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. června (ČTK) - Někteří bývalí analytici americké ratingové agentury Moody's Investors Service dnes před vládním vyšetřovacím výborem vypověděli, že byli nuceni připisovat rizikovým dluhopisům vyšší ratingy, než jaké si tyto cenné papíry zasloužily. Cítili prý tlak ze strany svých nadřízených.

Analytici vypovídali před zvláštním výborem, který vyšetřuje příčiny vzniku finanční krize. Dosavadní zjištění naznačují, že u zrodu krize byla riziková část amerického hypotečního trhu, jejíž problémy se přenesly i na další části finančního systému v USA a pak do dalších zemí. Před výborem by měl ještě dnes vystoupit i miliardář Warren Buffett.

"Sice nikdy neexistovala žádná explicitní direktiva, která by snižovala standardy přidělování ratingových známek, každý nezdařený obchod se ale musel vysvětlovat a také obhájit," vypověděl Eric Kolchinsky, který dříve v Moody's vedl oddělení ratingů pro rizikové obligace CDO. Později za tyto praktiky svého zaměstnavatele udal.

Bývalý viceprezident oddělení derivátů Mark Froeba v písemné výpovědi popsal, jak vypadal nátlak, který management na podřízené vytvářel. Podle něj Moody's tlačila na to, aby měla vyšší podíl na trhu. Pak prý bylo jasné, že investiční bankéři měli pod kontrolou analytiky a nutili je, aby k cenným papírům dávali vyšší ratingové známky, přestože si zmíněné papíry zasloužily známky horší.

Rating je klíčové vodítko pro investory. Podle něj se řídí, zda mají do určitých cenných papírů investovat, či nikoliv. Čím vyšší je rating, tím má společnost, jejíž cenné papíry jsou hodnoceny, levnější další financování. Zvláštní pozornost se věnuje ratingům, které hodnotí závazky států, neboť takové ratingy přímo ovlivňují finanční situaci dané země.

Vládnímu výboru pro vyšetřování příčin finanční krize předsedá Phil Angelides. Ten hned v úvodu podrobil agenturu Moody's ostré kritice za to, jakým způsobem pracovala, a nazval ji "triple-A factory", tedy továrnou na nejlepší ratingy. "Abych to řekl stroze, není to hezký obrázek," podotkl k činnosti Moody's Angelides.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK