WTO: Světový obchod se zbožím v 1. čtvrtletí stoupl o čtvrtinu

02.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 2. června (ČTK) - Hodnota světového obchodu se zbožím v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 25 procent. Je to další znamení, že se mezinárodní obchod po rekordním loňském propadu oživuje, uvedla dnes Světová obchodní organizace (WTO).

Vývoj čerpá z obratu k lepšímu ze druhé poloviny loňského roku. Výrazný vzestup pak přišel v březnu, kdy podniky na severní polokouli obnovily po zimě výrobu na plné kapacity. Během zimy produkci omezují zvýšené ceny energií.

Vývoz za leden až březen se sice v některých regionech proti konci minulého roku mírně snížil, v meziročním porovnání ale vykázaly všechny regiony výrazný vzestup. Právě v prvním čtvrtletí 2009 měla světová hospodářská krize na zahraniční obchod nejhorší dopad.

Hodnota ruského vývozu v prvním čtvrtletí letos meziročně vzrostla o 62 procent díky silné poptávce po ruském zboží v Asii a vyšším cenám komodit. Export z Blízkého východu a Afriky v peněžním vyjádření stoupl o 54 procent. Dobře si vedli i exportéři z Asie; japonským vzrostl celkový příjem o 48 procent, indickým o 33 procent a čínským o 29 procent. Meziroční vývoj ukazuje, že se zdravě oživuje i vývoz ze Spojených států a Evropy.

WTO dodala, že rozhodující roli ve vývoji statistik sehrály vyšší ceny ropy, energií, kovů a potravinářských produktů. Organizace také připomíná, že jsou čísla v amerických dolarech a nejsou upravena vzhledem k inflaci.

Loni se světový obchod podle WTO propadl o 23 procent na 12,1 bilionu dolarů (zhruba 254,5 bilionu Kč). Vývoz komerčních služeb klesl o 13 procent na 3,3 bilionu, což byl jejich první pokles za 26 let statistik, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK