Visa se v Číně bojí konkurence UnionPay, chce ji blokovat

03.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 3. června (ČTK) - Americká karetní asociace Visa International hodlá blokovat mezinárodní transakce, které zpracovává čínský platební systém China UnionPay. Mezi oběma společnostmi sílí konkurenční boj a Visa žádá členské banky, aby platby přes UnionPay od 1. srpna neautorizovaly. Napsal to dnes čínský list China Securities Journal. China UnionPay se ale bude proti rozhodnutí americké asociace bránit.

China UnionPay je v Číně jediným zpracovatelem finančních transakcí přes platební karty. Firma v posledních letech expanduje do zahraničí, což se velkým zahraničním asociacím nelíbí. Visa členské banky varovala, že pokud budou zákaz porušovat, bude jim ukládat pokuty. Podle společnosti UnionPay ale Visa nemá právo platby přes konkurenční systém blokovat.

Visa by ráda na čínský trh vstoupila, úřady jej ale chrání, na což také Visa často upozorňuje. Proti mezinárodní expanzi čínského rivala se tudíž chystá bojovat tímto způsobem. Z růstu čínské konkurence nemají radost ani další nadnárodní asociace MasterCard či American Express.

Visa údajně instruovala členské banky, že přes UnionPay nesmějí provést žádnou platební transakci mimo kontinentální Čínu, která je iniciována platební kartou Visa. Týká se to prý jak hotovostních služeb přes bankomaty, tak platebních karet. Není ale jasné, jak přesně bude Visa zákaz kontrolovat a vymáhat. Visa ani její zástupci v ústředí ve Spojených státech zatím na dotazy médií nereagovali.

Prezident společnosti China UnionPay Sü Luo-te v rozhovoru s agenturou Reuters už loni v listopadu řekl, že hodlá vybudovat globálně konkurenční podnik. Řekl, že chce využít rostoucího vlivu, který Čína získává, zároveň však odmítl, že by chystaná expanze čínského zpracovatele transakcí platebními kartami byla namířena proti zahraničním hráčům. Na založení China Union se podílela čínská centrální banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK