Cheb podá další žalobu na Německo kvůli svému lesu v Bavorsku

07.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cheb 7. června (ČTK) - Město Cheb chce kvůli lesům, které vlastní v Bavorsku, podat na Německo další žalobu. Chce tak po něm vymáhat ušlý zisk, který by mělo, kdyby lesy pronajalo. O nájem lesů projevilo dříve zájem město Augsburg a Chebu nabídlo 150.000 eur (asi 3,8 mil.Kč) ročně. Lesy jsou ale od 60. let minulého století v nucené správě Bavorska. Podle právníků Chebu je však nucená správa dávno neoprávněná a zřejmě porušuje evropské zákony, řekl dnes novinářům starosta Chebu Jan Svoboda.

"Měli jsme minulý týden další jednání se zástupci bavorského státu spolkového ministerstva vnitra i velvyslanectví. Byla deklarovaná ochota nucenou správu zrušit," uvedl Svoboda. Nicméně Cheb zatím na žalobách trvá. "Před dvěma a půl lety jsme také slyšeli podobná ujištění a nestalo se nic," vysvětlil Svoboda, který by dal přednost smírnému řešení sporu prostým odblokováním nucené správy.

Cheb žaloval Německo kvůli svým asi 650 hektarům lesů několikrát. Už pět let je u soudu v Řezně žaloba na zrušení nucené správy, Cheb také podal stížnost, že v katastru je stále jako majitel lesa zapsán Stadt Eger místo Města Cheb. Další soudní spor vede kvůli tomu, že německý katastrální úřad odmítl zapsat prodej hájenky v lese. Minulý týden pak Cheb podal žalobu, ve které se na Německu domáhá informací o správě lesa, stavu účtů a lesním hospodářském plánu, řekl dnes právní zástupce Chebu Jaroslav Svejkovský.

Spor se vede kvůli německému zákonu, který v roce 1965 nařídil nucenou správu nad majetkem právnických osob, jejichž sídlo bylo v zemích, se kterými neměla Německá spolková republika diplomatické vztahy. "Jenže už v roce 1970 byly diplomatické vztahy navázány. V Roce 1997 pak byla podepsaná česko-německá deklarace, v letech 2004 až 2005 pak byly podepsány přístupové dohody o našem vstupu do Evropské unie. Podle nás tak důvody nucené správy dávno pominuly," uvedl Svejkovský.

Chce proto požádat o stanovisko evropský soud v Luxemburgu, aby posoudil, jestli německý zákon není v rozporu s evropskou legislativou.

Za průtahy, které stále brání Chebu dostat se k majetku, jehož hodnota může být okolo 200 milionů korun, vidí starosta Chebu spíše politické tlaky. Bavorská vláda už v minulosti nabízela odblokování lesů, pokud by část výtěžku z prodeje šlo do nadace spravované částečně odsunutými Chebany. I Když o tom v Chebu v minulosti uvažovali, nyní, po 15 letech marného boje o vlastnická práva, už Svoboda veškeré podobné podmínky striktně odmítá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK