Šéf ÚOHS zrušil pokutu 500.000 Kč sedmi firmám RWE

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. června (ČTK) - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj zrušil loňskou pokutu 500.000 korun sedmi firmám skupiny RWE za chybný tendr. Pokutu firmy dostaly za chyby v zakázce na dodávku potrubí a zhotovitele plynovodů v hodnotě zhruba 40 milionů korun. Rafaj nezpochybnil, že firmy v tendru chybily, podle něj ale neměl úřad uložit pokutu sedmi firmám najednou, ale každé firmě dát pokutu samostatně podle podílu firem na pochybení. O pokutě či pokutách tak musí ÚOHS rozhodnout znovu, zjistila ČTK z elektronické databáze úřadu.

"Pokutu lze udělit pouze tomu, kdo správní delikt spáchal, tomu kdo je právním subjektem, nikoliv sdružení zadavatelů bez správní subjektivity," uvedl Rafaj v rozhodnutí. V další části odůvodnění tohoto rozhodnutí budou v podrobnostech rozvedeny důvody, proč jsem přistoupil ke zrušení napadeného rozhodnutí.

Firmy ze skupiny RWE při výběru nepostupovaly podle zákona o veřejných zakázkách, přestože se na ně podle antimonopolního úřadu vztahoval. Přímo oslovily pouze několik firem, měly ale vypsat veřejné výběrové řízení. Zvolený postup mohla RWE použít, pokud by byla hodnota zakázky nižší než 11,7 milionu Kč. V tomto případě byla ale více než třikrát vyšší. Nakonec firmy vybraly společnosti Gerex Liberec a Gascontrol Plast.

RWE s prvostupňovým rozhodnutím úřadu nesouhlasila a odvolala se proti němu právě k předsedovi ÚOHS. Firma podle dřívějších informací byla přesvědčena, že nebylo její povinností postupovat v tomto případě podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Sedm firem prý oslovilo všechny firmy na trhu, které splňovaly podmínky výběrového řízení. Šlo celkem o pět firem, které následně v aukci nabídly své ceny.

Postup RWE ale mohl podle prvostupňového rozhodnutí antimonopolních úředníků podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Oznámení o zahájení zadávacího řízení měla firma zveřejnit v Úředním věstníku Evropské unie. Jako polehčující okolnost ale vzal úřad do úvahy i fakt, že firmy sice nepostupovaly podle zákona, k podání nabídek ale oslovily několik uchazečů. Umožnily tak soutěž alespoň v omezené podobě.

ÚOHS uložil pokutu v listopadu. Při stanovení její výše zohlednil, že případ je po právní stránce složitý. Předmětem přezkumu byla podle ÚOHS především otázka, zda jsou jednotlivé společnosti skupiny RWE takzvanými sektorovými zadavateli či nikoliv a zda se na ně při hledání dodavatelů vztahují podmínky a finanční limity zákona o veřejných zakázkách. Tuto otázku dosud ÚOHS ve správním řízení neřešil.

ÚOHS se aktivitami skupiny RWE zabýval v minulosti několikrát. Loni v červnu dostala RWE Transgas pokutu deset milionů korun. Podle ÚOHS firma zneužila své dominantní postavení při stanovování záloh za dodávky plynu u 80.000 zákazníků v celé ČR. Firma chybu uznala a rozhodla se, že pokutu zaplatí. Na kompenzacích zákazníkům pak zaplatila dalších pět milionů.

I kvůli spolupráci RWE s ÚOHS byla desetimilionová pokuta nižší než předchozí sankce 240 milionů z roku 2007, kterou RWE Transgas dostal za údajné zneužití svého postavení na trhu. Pokutu ale v říjnu zrušil soud a antimonopolní úřad se bude tímto případem zabývat znovu.

Rovněž loni v červnu se RWE a ÚOHS dohodly na tom, že RWE zpřístupní konkurenci do roku 2013 pětinu kapacity svých tuzemských plynových zásobníků, tedy zhruba půl miliardy metrů krychlových. RWE tak předešla zahájení správního řízení a případné pokutě od úřadu za zneužití dominance na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK