Soud v K. Varech zastavil dražbu akcií Sokolovské uhelné

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sokolov/K.Vary 11. června (ČTK) - Okresní soud v Karlových Varech zrušil ve čtvrtek dražbu 30 procent akcií Sokolovské uhelné (SU), jejichž vlastníkem je Jan Kroužecký. Akcie se měly dražit v pondělí v Praze a vyvolávací cena byla stanovena 1,22 miliardy korun. ČTK to dnes řekl ekonomický ředitel SU a jeden z akcionářů firmy Jaroslav Rokos. Zda se bude dražba konat v jiném termínu, anebo k ní vůbec nedojde, neuvedl. Vyjádření soudu ČTK zjišťuje.

Dražba akcií byla nařízena exekučně kvůli dluhům Kroužeckého. Rokos uvedl, že zdůvodnění soudního rozhodnutí o zrušení dražby přesně nezná, ale patrně je to kvůli určitým žalobám. Odborníci předpokládali, že by se mohla cena akcií oceněných na 3,7 miliardy korun při dražbě vyšplhat velmi vysoko. Majoritní vlastníci SU, kromě Rokose i generální ředitel František Štěpánek, označili dražbu jako nezákonnou.

Předpokládalo se, že o akcie bude v dražbě usilovat finančník Pavel Tykač. Nikdo z jeho okruhu ale dosud nepotvrdil, zda by se dražby skutečně účastnil. A to i přesto, že už o ně potvrdil zájem. "Pavel Tykač stále není rozhodnutý, jestli se dražby zúčastní. Zvažuje řadu variant a definitivní rozhodnutí padne až v samém finále před dražbou," řekl ve čtvrtek Hospodářským novinám Tykačův mluvčí Jan Chudomel.

Spor o akcie Sokolovské uhelné mezi jejich vlastníky trvá už delší čas. Kroužecký by podle akcionářské smlouvy mohl prodat svůj podíl zbývajícím dvěma společníkům, Štěpánkovi a Rokosovi, za 3,7 miliardy. To ale odmítl a m nabídl jim, že odkoupí jejich podíly za více než dvojnásobek ceny zaručené akcionářskou smlouvou - tedy 30 procent za 7,5 miliardy korun. Dohoda ale nikdy nebyla uzavřena.

Valná hromada ale poprvé schválila vyplacení dividend. Tři spolumajitelé si podle týdeníku Euro rozdělili 500 milionů korun. Čtyřicetiprocentní akcionář a generální ředitel SU Štěpánek dostal 200 milionů korun. Po 150 milionech obdrželi třicetiprocentní akcionáři Kroužecký a Rokos. Valná hromada navíc Štěpánkovi s Rokosem umožnila využít peníze SU na nákup Kroužeckého podílu, uvedl list.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK