Merces.cz: Vysokoškoláci doženou plat středoškoláků za 11 let

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. června (ČTK) - Platy vysokoškoláků v ČR rostou rychleji než platy středoškoláků a v průměru lidé s vysokou školou doženou pětiletou "ztrátu" platu během studia za téměř 11 let. Vyplývá to ze zprávy společnosti Profesia, která analyzovala v souvislosti se zpoplatněním vysokoškolského studia návratnost investice do vzdělání v ČR, na Slovensku a v Maďarsku.

"Analyzovali jsme mzdové údaje 250.000 lidí z průzkumu platů Merces.cz. Zatímco vysokoškoláci si vydělají v průměru téměř 29.900 Kč, středoškoláci s maturitou mají na své výplatní pásce v průměru jen 20.900 Kč, středoškoláci bez maturity mají v průměru plat 17.500 Kč," uvedl projektový manažer platového průzkumu Merces.cz Miroslav Dravecký.

Vysokoškoláci přicházejí na trh práce až po pěti letech studia. Za tu dobu si středoškoláci už vydělají celkem více než milion korun. Od té doby začínají tento rozdíl vysokoškoláci dohánět. Zatímco pětadvacetiletí vysokoškoláci v Česku mají v průměru jen o zhruba tisíc korun více, například u třicetiletých je rozdíl mezi příjmy obou skupin už přes 9000 korun měsíčně, o pět let později dokonce více než 15.500 Kč.

Pětiletý náskok středoškoláka tak vysokoškoláci dohání v průměru 10 let a 11 měsíců. "V případě zpoplatněného vysokoškolského studia 20.000 korunami na rok studia by se doba, za kterou se příjmy vysokoškoláků a středoškoláků vyrovnají, prodloužila jen o necelý rok na 11 let a 6 měsíců," dodal Dravecký.

Na Slovensku si vydělá dvacetiletý středoškolák s maturitou 14.500 korun, zatímco vysokoškolák po dokončení vysokoškolských studií si vydělává již 19.900 hrubého měsíčně. Slovenští vysokoškoláci jsou na tom z pohledu návratnosti investic do vzdělání daleko lépe. Vysokoškolákům na Slovensku trvá přesně devět let a 7,5 měsíce, než se jim finančně vrátí čas strávený v aulách univerzit, upozornil Dravecký.

V Maďarsku jsou podle údajů průzkumu Merces.hu rozdíly v platech mezi lidmi s vysokou a střední školou ještě vyšší než v Česku a na Slovensku. Roky studia a investice do studia v Maďarsku se při bezplatném studiu lidem s diplomem vrátí za pět let a devět měsíců. Brzká návratnost investice do vysokoškolského diplomu v Maďarsku souvisí s více než dvojnásobně vyšším platem vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců proti platům lidí s maturitou, vysvětlil Dravecký.

Společnost Profesia provozuje pracovní portál www.profesia.cz a kontinuální průzkum mezd a platů www.merces.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK