Ropa se díky zlepšené náladě na trzích dostala nad 76 dolarů

15.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. června (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes díky zlepšené náladě na finančních trzích přehouply přes 76 dolarů za barel. Investory zpočátku zaskočila další degradace řeckého ratingu, pak je ale povzbudily relativně úspěšné aukce nových dluhopisů v eurozóně, které přispěly k růstu eura a oživení akcií. Obchodníci rovněž předpokládají, že k růstu cen přispějí i nadcházející údaje o vývoji ropných zásob v USA.

Americká lehká ropa WTI odpoledne vystoupila až o 1,10 dolaru na 76,20 USD za barel a kolem 16. hodiny SELČ se pohybovala na hranici 76 dolarů. Severomořská ropa Brent po růstu až na 76,26 USD byla kolem 75,90 USD se ziskem asi 70 centů.

Trhy byly dopoledne pod tlakem pondělního kroku agentury Moody's, která snížila rating Řecka o čtyři stupně do spekulativního pásma. Brzy však oživily, když aukce dluhopisů ve Španělsku, Belgii a Irsku dopadly díky silné poptávce úspěšně. Kurz eura díky tomu k dolaru mírně zpevnil a z počátečních ztrát se dostaly i evropské akcie.

Trh nyní čeká na večerní zprávu soukromého institutu API o vývoji ropných zásob v USA za minulý týden, po níž budou ve středu následovat oficiální vládní čísla. Analytici podle ankety agentury Reuters předpovídají pokles zásob ropy o 1,4 milionu barelů, zatímco u ropných produktů se čeká mírný růst.

Ceny ropy jsou nyní asi 13 procent pod 19měsíčním maximem nad 87 dolary z počátku května. Minulý týden ropa zaznamenala teprve druhý týdenní nárůst od prvního květnového týdne.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:00 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 75,90 75,20 New York - Nymex WTI červenec 76,00 75,12

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK