Jak výnosné je pravidelné spoření?

21.11.2002 | , Finance.cz
FinTriky


Zbývají Vám každý měsíc z výplaty volné finanční prostředky? Lepší, než je nechávat doma ležet pod polštářem nebo v zásuvce, je pravidelně spořit. Naše kalkulačka vám pomůže spočítat kolik vám to vynese.

Dvoutýdenní téma: Praktické kalkulátory pro vás

Kde všude je možné pravidelně spořit?

Různé finanční instituce (jako jsou například banky, stavební spořitelny, investiční společnosti či penzijní fondy) mají pro Vás připravenu celou řadu produktů, které umožňují pravidelné spoření. Jako příklad jmenujme vkladní knížky, termínované vklady (s možností pravidelné úložky), stavební spoření, penzijní připojištění se státním příspěvkem nebo otevřené podílové fondy. Každý z produktů má jistě svá "pro" i "proti". Vyberte si tedy tu správnou variantu pro vás a spořte!

Co Vám naše kalkulačka spočítá?

Kalkulátor Pravidelné spoření vám umožňuje vzájemně porovnávat jednotlivé formy zhodnocení vašich peněz například v rámci termínovaného vkladu, stavebního spoření či penzijního připojištění. Kalkulátor se skládá ze tří vzájemně na sobě nezávislých částí. Každá z nich vám umožňuje jiný druh výpočtu.

Prvním je kalkulátor Naspořená částka, který vám spočítá jak vysoké budou celkové vámi uspořené finanční prostředky po ukončení spoření. Můžete si zjistit jaké budou vaše výnosy při různých výších vkladu. Pro výpočet je třeba do kalkulačky zadat kolik let míníte spořit, jak vysoká je úroková míra a jaká je perioda spoření.

Ze stejných parametrů vychází také náš druhý kalkulátor Pravidelný vklad. Ten celou věc hodnotí přesně z druhé strany. Spočítá vám, jaký musí být váš pravidelný vklad jestliže hodláte uspořit právě určitou sumu peněz při dané úrokové míře, počtu let spoření a periodě spoření.

No a konečně třetím kalkulátorem je Doba spoření, který vám řekne jak dlouho budete muset spořit, pokud chcete získat z vaší pravidelné úložky danou částku.

Pokud se však více zajímáte o investiční fondy, doporučujeme nahlédnout do abecedy investování či využít kalkulátor výnosů fondového spoření.

 

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky