Analytici: Google v Číně nabízí jen kosmetické změny

30.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj/San Francisco 30. června (ČTK) - Americká internetová společnost Google přestala uživatele v kontinentální Číně automaticky přesměrovávat na svůj web v Hongkongu. Za to nyní očekává, že k ní bude čínská vláda vstřícnější a prodlouží jí licenci, aby mohl Google na čínském trhu působit i nadále. Podle analytiků ale Google nabízí jen kosmetické změny, a je tedy otázkou, zda na ně Peking přistoupí.

Každý webový portál, který je provozován z čínského území, musí mít patřičnou licenci jako poskytovatel internetového obsahu (ICP). Tu uděluje tamní ministerstvo průmyslu a informačních technologií a licence se obnovuje každý rok. Google může v rámci současné licence v Číně působit do roku 2012, na dnešek ale připadá každoroční obnova licence.

Google na svém oficiálním blogu uvádí, že se snažil najít možnost, jak dostát slibu, že nebude na čínském portálu google.cn filtrovat výsledky vyhledávání, a přitom vyhoví čínským úřadům a nebude uživatele automaticky přesměrovávat do Hongkongu. Vymyslel tedy, že svůj čínský web znovu zprovozní, ale přidá na něj odkaz na hongkongský web, kam uživatele dosud z pevninské Číny přesměrovával.

"Z rozhovorů s představiteli čínské vlády je zřejmé, že přesměrování je pro ně nepřijatelné," píše Google. Pokud by prý uživatele dál přesměrovával do Hongkongu, Peking by licenci neprodloužil. Pozorovatelé upozorňují, že v ohrožení jsou nyní i ty zbývající služby, které Google v Číně po částečném odchodu ještě provozuje.

"Pokud přijdou o licenci, pak se to pro Google nevyvíjí dobře," řekl podle agentury Reuters šéf konzultační společnosti Darwin Marketing T.R. Harrington. "Jako pravděpodobné se zdá, že budou mít v Číně problémy také s dalšími licencemi," dodal. Google potřebuje licenci zvlášť ke každé skupině služeb, které poskytuje.

Google se dostal do sporu s čínskou vládu letos v lednu. Firma oznámila, že už se dál nehodlá řídit čínskými zákony, které Googlu mimo jiné ukládají povinnost filtrovat výsledky vyhledávání. Google vždy tvrdil, že rozhodnutí se opírá o jeho zásady, kritici Google ale poukazovali na to, že podnik tím jen může maskovat neúspěšný boj s čínským konkurentem Baidu.

Čína má největší internetový trh na světě, internet tam používá skoro 400 milionů lidí. Ačkoli v Severní Americe a v Evropě je Google nejoblíbenějším internetovým vyhledávačem, v asijských zemích to zdaleka neplatí. V Číně je nejoblíbenější zmíněný vyhledávač Baidu, který tam používá skoro 70 procent uživatelů.

Google může mít problém i se službou Google Maps, ke které také potřebuje licenci. Čína nedávno zveřejnila nové požadavky pro firmy, které v Číně chtějí mapy přes internet nabízet. Předběžně už také vydala seznam firem, u kterých připadá v úvahu, že by mohly dostat licenci. Google však na seznamu nebyl. Podle zdroje Reuters ale seznam ještě není konečný.

Google ale nyní nemá problémy pouze v Číně. Úřady v USA, Evropě i jiných částech světa například chtějí po Googlu vysvětlit, jak je možné, že dlouhé léta získával při mapování ulic pro svou službu Street View i citlivá data z nezabezpečených bezdrátových sítí. Google sdělil, že data nikdy nevyužil, úřadům ale toto vysvětlení nestačí. Ze stejných důvodů je Google vyšetřován i v České republice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK