VÍTKOVICE HOLDING zdvojnásobily zisk na 119,4 milionu Kč

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 1. července (ČTK) - Společnost VÍTKOVICE HOLDING, která zastřešuje strojírenskou skupinu více než 40 firem, loni zhruba zdvojnásobila zisk na 119,4 milionu korun. Tržby meziročně klesly o 25 procent na 55 milionů korun. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Eva Kijonková.

Loňské navýšení zisku z předloňských zhruba 55,4 milionu korun ovlivnily především příjmy z dlouhodobého finančního majetku dceřiných společností strojírenského holdingu. "Pokles tržeb není vzhledem k holdingovému charakteru společnosti směrodatným ukazatelem," dodala. Společnost své hospodářské výsledky zveřejnila poprvé; doposud to nedělala, protože její akcie nejsou veřejně obchodovatelné.

Valná hromada společnosti ve středu vzala na vědomí změnu v seznamu akcionářů, na němž je nově zapsána společnost KKCG Industry patřící do finanční a investiční skupiny KKCG. Společnosti podnikatele Karla Komárka patří pět procent akcií, které nabyla od společnosti REYFORD LIMITED sídlící na ostrově Man. Polovina patří VTK GROUP a o 45 procent akcií vedou letité spory předseda představenstva VÍTKOVICE HOLDING Jan Světlík a podnikatel David Beran. Po uspořádání vztahů mezi Beranem a KKCG si tento podíl nárokuje KKCG, ale i Světlík. Akcie doposud leží v soudní úschově.

VÍTKOVICE HOLDING se základním kapitálem 252 milionů korun zastřešuje strojírenskou skupinu vystupující pod značkou VÍTKOVICE MACHINERY GROUP (VMG), kterou tvoří firmy s ročním obratem nejméně 20 miliard korun. Jejich konsolidovaný zisk valná hromada neschvalovala. Podle Světlíkových lednových odhadů VMG poklesl loňský zisk na zhruba 1,443 miliardy Kč z předloňských 2,241 miliardy. Vlivem hospodářské krize skupině klesly meziročně tržby o necelou čtvrtinu na 18,635 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK