Americké akcie zahájily druhé čtvrtletí poklesem

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. července (ČTK) - Akcie ve Spojených státech zahájily nové čtvrtletí dalším poklesem. Poslední statistiky o zpracovatelském průmyslu a trhu s bydlením naznačily, že by ekonomika mohla krátce po sobě znovu spadnout do recese. Investoři nyní čekají na dnešní zprávu o vývoji nezaměstnanosti za uplynulý měsíc.

Klíčový index Dow Jones se snížil o 41,49 bodu na 9732,53 bodu, tedy o 0,42 procenta. Index Nasdaq Composite klesl o 0,37 procenta na 2101,36 bodu, když ho prodej technologických titulů připravil o 7,88 bodu.

Hlavní akciové indexy se snížily čtvrtý den za sebou, když předchozího dne uzavřely nejhorší čtvrtletí od konce roku 2008. V závěru čtvrtečního obchodování se ale ztráty indexů zmírnily.

"Teď se každý obává toho, že nastoupí potenciální sestup nebo deflace, a to trh opravdu vyvádí z klidu," uvedl jeden z obchodníků. Podle něj se pozornost investorů přesunula od potíží se splácením dluhopisů v eurozóně k tempu oživování americké ekonomiky.

Kurz eura díky tomu na devizovém trhu posílil o více než dvě procenta na pětitýdenní maximum nad 1,25 dolaru. Americká měna tak kvůli obavám o ekonomiku USA klesala. Obavy z vývoje v eurozóně polevily poté, co Španělsko úspěšně prodalo pětileté obligace za 3,5 miliardy eur (zhruba 90 miliard Kč). Nálada vůči euru se tak ještě zlepšila den poté, co si evropské banky půjčily od ECB méně, než se předpokládalo.

Růst eura se zrychlil, když měna prorazila klíčovou hranici odporu na 1,2470 dolaru. Pohyby kurzu pak zvýraznil malý zobchodovaný objem před prodlouženým víkendem; USA budou po neděli slavit Den nezávislosti.

Kurz eura v závěru obchodování posílil o 2,4 procenta na 1,2521 USD, když v elektronickém obchodování EBS dosáhl v jednu chvíli až na 1,2541 USD. Je to jeho nejvyšší jednodenní nárůst od poloviny loňského března. Dolar oslabil o 0,9 procenta na 87,64 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK