Austrálie uzavřela s těžaři kompromisní daňovou dohodu

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Canberra 2. července (ČTK) - Austrálie ukončila vleklý spor s těžebními podniky a uzavřela s nimi kompromisní daňovou dohodu. Ta počítá se zvýšením daně ze zisku, podniky si nicméně vymohly určité zmírnění původně navrhovaných požadavků. Vláda původně chtěla zavést daň z nadměrných zisků ve výši 40 procent, proti návrhu se ale mezi velkými nadnárodními koncerny zvedla vlna odporu.

Návrh, na němž se obě strany dohodly, počítá se sazbou 30 procent. Změní se přitom i základ, z něhož se bude tato daň vypočítávat. Státní pokladna by tak díky vyššímu zdanění těžařů měla být bohatší o zhruba 10,5 miliardy australských dolarů (více než 183 miliard Kč). Bude to však o 1,5 miliardy dolarů méně, než předpokládal původní přísnější návrh.

Spor o zvýšení daně ze zisku se v Austrálii stal horkým politickým tématem. Vyžádal si už také oběť v nejvyšších politických kruzích, kde musel svůj post opustit předseda vlády Kevin Rudd. Ten odmítal s těžebními koncerny vyjednávat a chystal se daň zavést navzdory jejich připomínkám. Na Ruddovo místo nastoupila minulý týden Julia Gillardová, která se stala první ženou v čele australské vlády.

Průzkumy veřejného mínění ukázaly, že po nástupu Gillardové se výrazně zvýšily preference vládní Australské labouristické strany. Oznámení by tak mělo uklidnit politickou scénu a umožnit vyhlášení voleb. Gillardová by je podle agentury Reuters mohla vyhlásit už tento víkend, takže by se mohly konat v srpnu. Kompromisní dohodu s těžaři totiž ještě bude muset schválit nový parlament.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK