Japonské akcie mírně zpevnily, prudce vzrostl kurz eura

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. července (ČTK) - Japonské akcie si dnes připsaly mírné zisky a jejich hlavní index obhájil i důležitou technickou úroveň. Podle analytiků ale grafy technické analýzy stále nevypadají dobře a je možné, že se akcie vrátí k poklesu. Na devizových trzích se před dnešní americkou statistikou prudce zvýšil kurz eura.

Index Nikkei 225 si připsal 12,11 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,13 procenta na hodnotě 9203,71 bodu. Během dne se pohyboval v kladných i záporných hodnotách, udržel se ale nad důležitou hranicí podpory, která je těsně nad 9200 body. Za celý týden si indikátor odepsal 5,5 procenta, což je nejhorší týden za více než měsíc.

Ve výraznějším růstu akciím brání hlavně obavy ze zpomalení růstu ekonomiky, jak naznačují důležité indexy aktivity. Širší index Topix dnes přesto vzrostl o 0,3 procenta a uzavřel na 830,98 bodu.

Prudké zpevnění eura dávají analytici do souvislosti především s technickými faktory. Odpoledne totiž bude ve Spojených státech zveřejněna statistika o červnovém vývoji na trhu práce a předpokládá se, že ukáže další úbytek míst. Zvýšil se rovněž kurz australského dolaru, na který měla vliv stěžejní dohoda o zvýšení daně pro těžební společnosti.

Euro k dolaru zpevnilo o více než dvě procenta a dostalo se na 1,2541 USD. To je největší denní skok za více než rok. Zpevnil také dolar k jenu, kde měl patrně vliv zájem japonských dovozců o americkou měnu. Dolar si k jenu připsal 0,4 procenta na 87,98 JPY.

Ke švýcarskému franku zůstalo euro prakticky beze změn na 1,3266 CHF, ve čtvrtek přitom spadlo na rekordní minimum 1,3073 CHF. Dolarový index je na 84,69 bodu, což je těsně nad dvouměsíčním dnem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK