ČSÚ: Ceny pohonných hmot se kromě LPG v uplynulém týdnu zvedly

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Pohonné hmoty kromě plynu LPG v uplynulém týdnu v Česku zdražily. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 32,70 koruny za litr, a byl tak o 12 haléřů dražší než o týden dříve. Cena motorové nafty stoupla o 19 haléřů na průměrných 31,69 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Cena bezolovnatého benzinu Special 91 s přísadou se zvýšila o 15 haléřů na 32,21 koruny za litr. Cena plynu LPG klesla v průměru o haléř na 14,45 Kč/l.

Ceny pohonných hmot pravidelně sleduje i společnost CCS. Podle jejích údajů za neděli benzin Natural 95 zdražil v průměru o 14 haléřů na 32,45 Kč za litr, nafta o 19 haléřů na průměrných 31,40 Kč/l.

Podle analytika společnosti Broker Consulting Jana Šimka ceny ovlivňovala relativně dražší ropa, která se dostala do blízkosti 79 dolarů za barel, a slabá koruna. Růst průměrných cen benzinu a nafty na burze v Rotterdamu ovlivnil české ceny také podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka.

Analytik Colossea se domnívá, že v příštích dnech by se růst cen mohl vlivem vývoje na rotterdamské burze zastavit. Na světových trzích se ve středu růst ceny ropy zastavil a ve čtvrtek cena sestoupila až na třítýdenní minimum do blízkosti 72 dolarů za barel. Ropu srážely dolů nepříznivé údaje z americké a čínské ekonomiky, které prohloubily obavy o osud globálního hospodářského oživení.

"V průběhu následujících dnů se u čerpacích stanic dočkáme stagnace či mírného poklesu cen pohonných hmot," soudí Čermák. Z hlediska celých prázdnin ale podle Šimka můžou pohonné hmoty opět zdražovat kvůli vyšší poptávce. "Motoristé budou o prázdninách jezdit draze a v kolonách," uzavřel analytik.

vrk dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK