Polská centrální banka čeká letos zrychlení růstu HDP na 3,2 pct

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 2. července (ČTK) - Polská centrální banka předpokládá, že se letos hrubý domácí produkt země zvýší o 3,2 procenta. Po 1,8 procenta z minulého roku se zrychlí hlavně díky veřejným investicím. Banka dnes také uvedla, že by se růst mohl zrychlit v příštím roce až na 4,6 procenta.

Spotřeba sice poroste, bude přesto zaostávat za investicemi do infrastruktury. Jejich nárůst se očekává především díky fotbalovému mistrovství Evropy, které v roce 2012 uspořádá Polsko společně s Ukrajinou.

"Tempo domácí poptávky se bude v letošním a příštím roce soustavně zvyšovat, ale předpokládá se, že v roce 2012 zpomalí," uvádí prognóza banky. Banka předpokládá, že se spotřeba naváže na vzestup veřejných investic v přípravách před šampionátem. V roce 2012 pak banka očekává, že se HDP zvýší o 3,7 procenta.

Oživování ekonomiky pravděpodobně přiživí inflaci. Banka proto předpokládá, že od třetího čtvrtletí příštího roku bude míra inflace nad limitem 2,5 procenta, který si centrální banka dala za cíl. Předpokládá se, že letos inflace klesne na 2,5 procenta, za celý příští rok se zvýší na 2,7 procenta a poté vzroste na 2,9 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK