Čínská ekonomika loni vzrostla víc, než se dosud myslelo

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking/Čcheng-Tu (Čína) 2. července (ČTK) - Čínská ekonomika loni vzrostla o 9,1 procenta, nikoli o 8,7 procenta, jak se dosud uvádělo. Oznámil to dnes tamní statistický úřad, který zveřejnil revizi původních dat. Zpřesněná data potvrdila, že Čína je mezi velkými ekonomikami jedinou zemí, která i loni silně rostla.

Statistický úřad sdělil, že za zpřesněním růstu směrem vzhůru je hlavně vyšší produkce průmyslu. Ukázalo se také, že k celkovému růstu hrubého domácího produktu více přispěl i sektor služeb, což je zřejmě dobrá zpráva z hlediska budoucího růstu domácí poptávky.

Ekonomika by měla ve svižném růstu pokračovat, do konce roku ale bude tempo růstu pravděpodobně zpomalovat. Šéf vládního úřadu pro výzkum hospodářského cyklu Fan Ťien-pching ve čtvrtek řekl, že do konce roku by se měl růst zpomalit na zhruba 8,2 procenta. Fan ale zatím nechal beze změn svůj původní předpoklad, podle něhož ekonomika za celý rok zpevní asi o 9,5 procenta.

Čína pracuje na tom, aby se z "dílny světa", jak se jí kvůli rozsáhlému exportnímu sektoru přezdívá, přeměnila na "trh světa". Snahou je zajistit, aby země nebyla tolik závislá na vývozu a naopak posílila spotřebu. Tím by omezila dopady ekonomických problémů v zahraničí na svou vlastní ekonomiku a hospodářský růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK