MF vyloučilo sdružení PPF ze soutěže o obří ekologickou zakázku

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Odcházející ministr financí Eduard Janota dnes na základě doporučení kvalifikační komise rozhodl o vyloučení sdružení PPF ze soutěže o získání obří zakázky na odstranění starých ekologických škod. ČTK o tom dnes informoval mluvčí MF Ondřej Jakob. MF již jednou konsorcium PPF Advisory, Ecosoil Süd, AVE CZ a Dekonta ze soutěže vyřadilo. PPF ale uspěla u antimonopolního úřadu, který ji vrátil do hry. ČTK zjišťuje vyjádření PPF.

MF obdrželo několik podnětů od uchazečů, kteří upozornili na pochybnosti ohledně kvalifikace sdružení PPF, jimiž se v minulém řízení Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nezabýval. MF bylo podle zákona povinno tyto pochybnosti prověřit, uvedl Jakob. Aby předešlo nařčením o nerovném přístupu k uchazečům, prověřilo ve stejných aspektech i ostatní uchazeče, kteří se kvalifikovali do druhého kola soutěže. Ti mají kvalifikační předpoklady v pořádku, dodal mluvčí.

Sdružení PPF bude mít nyní patnáctidenní lhůtu pro podání námitek. Poté se případně může znovu obrátit na antimonopolní úřad, který přezkoumá nové důvody vyloučení. MF je připraveno jeho rozhodnutí respektovat, doplnil Jakob.

Finanční skupina PPF si v minulých dnech stěžovala u ministra financí Eduarda Janoty na diskriminaci a nerovné zacházení v rámci této zakázky.

"Kromě porušení zásady rovného zacházení se podle našeho názoru poradce zadavatele a zvláštní komise dopouštějí vůči sdružení také porušení zásady zákazu diskriminace," uvedla PPF v dopisu ministerstvu. Akcionář PPF Jiří Šmejc k tomu dodal, že MF dosud konsorcium v čele s PPF nevyzvalo k podání nabídky a neotevřelo dataroom, kde jsou k dispozici podrobnější údaje o zakázce. "Tento postup považuji za šikanózní, naznačuje odlišný přístup ministerstva k nám než k jiným účastníkům, že nám věnuje 'větší péči'," řekl Šmejc.

MF ale trvá na tom, že se všemi uchazeči o zakázku zachází rovně a nediskriminačně. "Přístup do dataroom byl všem uchazečům uzavřen v říjnu 2009 z důvodu zrušení rozhodnutí o vyřazení sdružení PPF Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Ministerstvo financí neumožní opětovný přístup do dataroom žádnému z uchazečů do doby definitivního rozhodnutí o další účasti sdružení PPF," uvedl už dříve Jakob.

Nabídky do výběrového řízení na obří ekologickou zakázku mohou firmy podávat do 7. prosince. Ministerstvo vyhlásilo tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou na konci roku 2008. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 115 miliard korun. Kritici soutěže však tvrdí, že tendr je předražený a může připravit státní kasu o desítky miliard korun.

Ministerstvo financí ovšem na pokračování tendru trvá s tím, že pokud by se soutěž předčasně zrušila, hrozily by arbitrážní žaloby od uchazečů.

Do ekologického tendru se přihlásilo šest uchazečů, ministerstvo v prvním kole tři z nich vyřadilo, mezi nimi i právě konsorcium v čele s firmou PPF Advisory. Mezi uchazeči jsou dále Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services.

Minulý týden se lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných domluvili, že požádají ministra financí Eduarda Janotu, aby jim dal písemné potvrzení, že pokud soutěž skončí bez vítěze, nebude to znamenat podnět k arbitráži. O tendru bude nový kabinet rozhodovat v první polovině prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK