Koruna dopoledne rozšiřuje zisky k dolaru a posílila i k euru

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Česká měna dopoledne rozšířila své zisky vůči americké měně a posílila i k euru. V 10:30 byla podle serveru Patria Online proti čtvrtku silnější k euru o pět haléřů na 25,71 Kč/EUR a k dolaru o devět haléřů na 20,59 Kč/USD.

Koruna podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka stále odolává vývoji ve světě, který přinesl hlavním akciovým trhům prohloubení ztrát a euru vůči dolaru výrazný růst.

Podle viceguvernéra ČNB Mojmíra Hampla zřejmě banka ponechá úrokové sazby nízko o něco déle, než si dříve myslel, upozornil analytik. Podle Vlka je ale vliv této "teoreticky negativní" informace na trh minimální.

Americký dolar dále oslabil vůči euru k 1,25 USD/EUR. K růstu evropské měny, který dnes doznívá, pomohly podle Vlka relativně příznivé zprávy z bankovního sektoru, když se nenaplnily obavy, že konec ročních dodávek likvidity od Evropské centrální banky bude znamenat pro sektor šok. Španělsku se také podařilo úspěšně upsat pětileté dluhopisy, podotkl.

Vedle toho je ale podle Vlka zajímavá reakce na špatná data z USA. "Doposud převládal vliv averze k riziku, kdy špatné zprávy posilovaly dolar skrze vyšší poptávku po bezpečných aktivech. Tentokrát však dolar utrpěl, navrch měly obavy z druhého poklesu americké ekonomiky, který by měl důsledky i na politiku Fedu," doplnil Vlk.

vrk vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK