Lagardere chce pustit podíl Canal+ France na burzu

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 2. července (ČTK) - Francouzská mediální skupina Lagardere chce pustit svých 20 procent akcií placené televize Canal+ France na burzu. S majoritním majitelem, Vivendi, se neshodla na ceně. Lagardere proto dnes oznámila, že podíl půjde do prodeje jako prvotní veřejná nabídka.

Vivendi měla opci na koupi podílu, jehož cenu analytici odhadují na 1,2 až 1,4 miliardy eur. Někteří ale také říkají, že jednání ještě budou pokračovat a akcie na burzu nepůjdou. Akcie Lagardere pak stagnovaly, zatímco Vivendi posílila o 1,3 procenta.

Prodej podílu by mohl nabídnout příležitost k další konsolidaci. Canal+ neskrývá, že má zájem o podíl ve španělské Digital Plus. Nad ní má kontrolu mediální skupina Prisa, vydavatel deníku El Pais.

Analytik Bruno Hareng ze společnosti Oddo ale namítá, že není jisté, zda se veřejná nabídka podílu Canal+ uskuteční. Podle něj jde jen o strategii generálního ředitele skupiny Arnauda Lagardera, jak přinutit Vivendi, aby podíl koupila. Analytik předpokládá, že se podniky o převodu podílu dohodnou na přelomu roku.

Generální ředitel Vivendi Jean-Bernard Lévy opakovaně řekl, že odkoupit zbývajících 20 procent od Lagardere pro něj není prioritou. Zajímavá by podle něj mohla být pouze sleva.

Vivendi drží 100 procent akcií skupiny Canal Plus Group, která má celkem 12,5 milionu předplatitelů. Lagardere pak patří 20 procent jen ve francouzských aktivitách Canal+ a Vivendi v nich vlastní majoritu 80 procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK