Dolní komora německého parlamentu schválila zákaz spekulací

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 2. července (ČTK) - Dolní komora německého parlamentu schválila návrh zákona, který zakazuje nekryté spekulace na pokles cen akcií a státních dluhopisů zemí eurozóny. Němci tak mají nakročeno k nejpřísnější regulaci finančních spekulací v eurozóně, souhlas nicméně ještě bude muset poskytnout horní komora parlamentu.

Německo v květnu překvapilo finanční trhy, když vláda kancléřky Angely Merkelové jednostranně rozhodla o zákazu tohoto typu spekulace. Zákaz se z počátku týkal vybraných finančních nástrojů a některých akcií, v červnu se ale kabinet rozhodl zákaz rozšířit na veškeré akcie obchodované na burzách v Německu.

Nekryté spekulace na pokles cen, v původní terminologii naked short selling, se nejprve týkaly akcií největších německých bank, státních dluhopisů členů eurozóny a s nimi souvisejících úvěrových swapů (CDS). Při tomto typu spekulace obchodník prodává cenný papír, který nevlastní a nemá ani potvrzeno, že si jej může někde půjčit.

Short selling, tedy spekulace na pokles cen akcií a jiných podkladových aktiv, které spekulant vlastní nebo je má vypůjčené, je nedílnou součástí transakcí na burzách. Nekryté spekulace jsou považovány za nezákonné, kvůli nejednotné legislativě a časové prodlevě při vypořádání transakcí je ale burzy zpravidla tolerují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK