ECE v Liberci stavět nebude, pozemek zřejmě po arbitráži prodá

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 2. července (ČTK) - Společnost ECE Projektmanagement v Liberci stavět nebude. Pozemek, kde měla stát nákupní Galerie Liberec, ale zatím neprodá. Počká na výsledek arbitráže, kterou kvůli stavbě vede se státem. Dříve než za půldruhého roku to ale zřejmě nebude, řekl dnes ČTK jednatel společnosti Josef Tobek. Do Liberce přijel vyhodnotit soutěž, kterou ECE vypsala pro studenty architektury Technické univerzity v Liberci. Navrhnout měli právě využití staveniště, které už přes dva roky leží ladem.

"My už tady ale nic realizovat nebudeme, specializujeme se na nákupní centra, jeho výstavba v Liberci by už ale neměla smysl," vysvětlil Tobek. Galerie Liberec měla vyrůst v lokalitě Perštýn v blízkosti terminálu městské dopravy a podle původního plánu měl být obchod otevřen na konci roku 2009 nebo na počátku toho letošního. Termín otevření se ale několikrát posunul kvůli průtahům ve správních řízeních. Stavbu nakonec ECE zastavila a zažalovala Českou republiku o náhradu škody ve výši zhruba 1,8 miliardy korun (70 milionů eur).

Nákupní galerie měla stát přes ulici proti Obchodnímu centru Forum. Projekt za zhruba 100 milionů eur (zhruba 2,5 mld. Kč) měl mimo jiné vyřešit i dopravu v této části města. Kruhový objezd v blízkosti centra, který je už dnes na hranici propustnosti, měla nahradit světelně řízená křižovatka. Pětipodlažní objekt měl být zapuštěn do svahu a na jeho střeše plánovali architekti park. Nabídnout měl 35.000 metrů čtverečních obchodních ploch a parkoviště pro 850 aut. Místo toho tam dnes zeje jen obrovská stavební jáma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK