Dráhy shánějí osm patrových vlaků, hodnota zakázky je 1,64 mld.

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - České dráhy vypsaly výběrové řízení na dodávku osmi patrových vlaků. Předpokládaná hodnota zakázky je 1,64 miliardy korun; dráhy počítají s tím, že na nákladech se budou podílet evropské fondy. ČTK to sdělil mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Čtyři soupravy jsou určeny pro provoz ve Středočeském kraji na trati z Prahy do Benešova, další čtyři jednotky budou jezdit v Moravskoslezském kraji na trati z Ostravy do Mostů u Jablunkova. Vlaky mají být vybaveny například klimatizací nebo bezbariérovým WC. Termín dodání je 27 měsíců od podpisu smlouvy.

Dráhy mají v současnosti 60 patrových pantografů City Elefant přezdívaných kvůli hliníkovým vozům Ešus. Vyrábí je ostravská Škoda Vagonka. V příměstské dopravě dosud slouží také asi 40 patrových vagonů, které byly vyrobeny v 60. letech v bývalé Německé demokratické republice.

Zastaralý vozový park patří k největším problémům Českých drah. Podnik proto ohlásil masivní investice, jen letos chce vypsat výběrová řízení v celkové hodnotě 16 miliard korun.

Peníze chtějí ČD získat mimo jiné z prodeje vlastních dluhopisů nebo evropských fondů, dodavatelům je budou dráhy převádět postupně do roku 2014, jak budou nové vozy uváděny do provozu.

Naposledy dráhy oznámily modernizaci 19 lokomotiv řady 750 známé pod přezdívkou Brejlovec. Rekonstrukci provede strojírenská firma CZ Loko, náklady drah na modernizaci a leasing budou 678 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK