Německo a Francie vyzvou EK k návrhu zdanění finančních transakcí

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 2. července (ČTK) - Německo a Francie vyzvou Evropskou komisi, aby navrhla zdanění transakcí na evropském finančním trhu. Pokud by s tím EU jako celek nesouhlasila, variantou by mohla být taková daň jen pro eurozónu. Uvedl to dnes německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

"Během několika málo dnů vyzvu se svou francouzskou kolegyní Evropskou komisi, aby předložila návrhy pro zdanění finančních transakcí," řekl Schäuble v dolní komoře německého parlamentu. Pokud taková daň nebude moci projít na úrovni celé EU, stálo by za úvahu, zda by nebylo možné ji zavést v eurozóně, dodal.

Schäuble podotkl, že by byl rád, kdyby se reforma finančních trhů urychlila. Ministr předpokládá, že se vyšší kapitálové požadavky a měřítka likvidity pro banky odsouhlasí na listopadovém summitu skupiny zemí G20 v jihokorejském Soulu.

Ve skupině G20 nyní přetrvává shoda, že je restrukturalizace potřebná, aby se předešlo situacím, kdy se velké finanční instituce ocitnou v platební neschopnosti, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK