Druhý blok Temelína se zpožděním obnovil výrobu elektřiny

02.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 2. července (ČTK) - Druhý blok Jaderné elektrárny Temelín obnovil dnes po poledni výrobu elektřiny, řekl ČTK mluvčí elektrárny Václav Brom. Energetici ho odpojili od sítě před 62 dny kvůli pravidelné výměně čtvrtiny paliva. Odstávka se proti plánu protáhla asi o dva týdny. Nyní Temelín připravuje odstávku prvního bloku. Je plánována od 17. července.

Během noci na dnešek byly dokončeny energetické testy. Následně provozní personál zvýšil výkon rektoru na 50 procent a připojil turbogenerátor k energetické síti. Ještě během dneška bude výkon druhého bloku zvýšen na 80 procent. Na této úrovni jsou na dva dny plánovány další energetické testy a 5. července by druhý blok měl pracovat na plném výkonu.

Oba bloky budou vyrábět souběžně jen několik dnů. Pracovníci elektrárny už začali připravovat odstávku prvního bloku kvůli výměně paliva. Ode dneška pracuje v režimu takzvaného výkonového efektu, na který se přechází v závěru palivové kampaně. Smyslem je co nejefektivněji využít nynější palivové soubory při postupném snižování výkonu reaktoru. Nižší výkon umožňuje získat zbytkovou energii z nejvíce vyhořelých palivových souborů.

V návaznosti na výkon reaktoru bude klesat i výkon turbogenerátoru, předpokládaná cílová hodnota je zhruba 880 MWe. V tomto režimu bude první blok pracovat až do 17. července, kdy bude odstaven. Odstávka je plánována na 66 dnů.

Druhý blok měl být podle původních plánů k síti připojen v polovině června. Během závěrečných zkoušek v rámci dokončování odstávky ale technici zjistili, že je potřeba upravit dosedací plochy pojistného ventilu kompenzátoru objemu. Následně nebyla úspěšná zkouška v uzlu kompenzátoru objemu a pracovníci elektrárny proto museli udělat další úpravu pojistného ventilu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK