Švýcarský Pressol zaměstná v Boru na Tachovsku 100 až 200 lidí

07.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bor (Tachovsko) 7. července (ČTK) - Pobočka švýcarské skupiny Pressol, předního evropského výrobce mazací a olejové techniky a vybavení dílen, rozšiřuje svoji výrobu v ČR. V CTParku Bor si pronajala posledních volných 12.000 metrů čtverečních a začala přijímat lidi. Plánuje zaměstnat 100 až 200 pracovníků, řekl ČTK Jakub Pelikán z developerské skupiny CTP, která průmyslovou zónu poblíž hranic u dálnice D5 vlastní. Pressol už působí 15 let v Blovicích na jihu Plzeňska, kde má 200 zaměstnanců.

Podnik už nabírá pracovníky na obsluhu vyfukovacích strojů na výrobu plastových dílů, dále strojní zámečníky a speditéry. "Budou vyrábět mazací zařízení a plastové i kovové zboží do hobby marketů jako jsou podložky, závlačky a podobně," uvedl Pelikán.

"Jde o jeden z projektů, na němž jsme pracovali a avizovali jsme ho na schůzkách pracovní skupiny pro posílení zaměstnanosti na Stříbrsku i v celém Tachovsku," řekl Milan Kratina, expert na zahraniční investice a bývalý pracovník CzechInvestu. Podle něj měl Pressol v Blovicích malý prostor a nemohl tam rozšířit výrobu.

"Chtěli expandovat u nás, ale neměli jsme žádný volný pozemek," uvedl starosta čtyřtisícových Blovic Jan Poduška. Pressol, výrobce nástrojů, nářadí a mazání do aut, funguje v Blovicích už 15 let a nyní tam má asi 200 lidí, zejména žen. Podle Podušky je to silný a důležitý zaměstnavatel, podobně jako výrobce elektromechanických součástí pro kolejová vozidla Lekov a dále německý ProMinent systems vyrábějící hlavně plastové čistírny vod, které zaměstnávají také po 200 lidech.

Na Tachovsku je nyní míra nezaměstnanosti kolem 12 procent, což by mělo vydržet ještě dva měsíce do nástupů absolventů škol. Od poloviny loňského roku tam byla situace špatná poté, co největší podnik v okrese Alcoa Fujikura Czech propustil 1800 lidí a přesunul výrobu kabelových svazků do Rumunska. Na Stříbrsku tak vzrostla nezaměstnanost na 25 procent. Loni v srpnu tam proto vznikl krizový štáb, který sháněl investory. "Problémy se vstřebávají, lidé nacházejí novou práci. Nyní je tam nezaměstnanost přes 16 procent, shodně jako loni," řekl ředitel tachovského úřadu práce Jaroslav Stehlík. Podle něj zóny CTPark a Panattoni Park v Ostrově zaměstnanosti pomohly. Přehled o nabídce pracovních míst, ale úřad nemá, protože investoři s ním většinou nekomunikují a shánějí si pracovníky sami. Problémem nových firem je, že zaměstnávají pouze málo kvalifikované lidi a někdy jen přechodně, dodal Stehlík.

Pressol fungující od roku 1910 vyrábí 83 milionů druhů dílů pro více než 2500 výrobků. Za hranicemi v Bavorsku má velký závod poblíž Chamu. Pressol Tschechien měl v roce 2006 vstoupit do zóny v Nepomuku na jihu Plzeňska, ale nedohodl se s městem na ceně pozemku. Předloni před krizí jednal s Chebem, od nějž chtěl koupit 7,5 hektarů v průmyslové zóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK