Elektřina může podražit kvůli růstu příspěvku na "zelené" zdroje

07.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. července (ČTK) - Lidem může příští rok výrazně podražit elektřina kvůli výraznému nárůstu příspěvku na výrobu elektrického proudu z obnovitelných zdrojů. Příspěvek se totiž podle odhadu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) téměř zečtyřnásobí. Letos činí dopad podpory výroby zelené elektřiny na celkovou cenu pro konečné zákazníky 166,34 koruny za megawatthodinu, pro příští rok úřad předpovídá nárůst dopadu na 597,55 Kč/MWh.

Podle analytika Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus by zvýšení příspěvku mělo značný dopad na konečné ceny elektřiny pro domácnosti na příští rok. "Při zvýšení příspěvku ve výši prezentované ERÚ by se ceny elektřiny pro domácnosti mohly zvýšit o deset procent, ne-li více," řekl ČTK. "Zatímco pokud by příspěvek zůstal na srovnatelných úrovních s letošním rokem, cena elektřiny by meziročně stagnovala nebo jen velmi mírně rostla," dodal Hatlapatka.

Podle ERÚ souvisí růst příspěvku především se strmým růstem výroby elektřiny ve fotovoltaických zdrojích. Za květen přibylo na území Česka 625 solárních elektráren o celkovém výkonu 26,5 megawattu. Na počátku června tak bylo podle úřadu v tuzemsku v provozu téměř 8000 solárních elektráren s instalovaným výkonem přes 500 megawattů.

Podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě elektřiny v ČR v posledních letech roste. Z obnovitelných zdrojů se loni vyrobilo 4,67 milionu megawatthodin elektřiny, což je 6,81 procenta v tuzemsku spotřebovaného elektrického proudu. O rok dříve činil podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě 5,19 procenta. Kromě fotovoltaických zdrojů se zvyšuje také výroba větrných elektráren a produkce elektřiny s použitím bioplynu.

Provozovatelé solárních elektráren se snaží své zdroje připojit do sítě ještě letos, aby získali dotace v maximální výši. Od příštího roku totiž ERÚ plánuje státem dotované výkupní ceny energie z obnovitelných zdrojů výrazně snížit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK