Ropa se po týdnu vrátila k růstu, barel WTI stojí téměř 73 dolarů

07.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. července (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes zvyšují, a k růstu se tak vrátily po více než týdnu vytrvalého poklesu. K růstu jim nyní pomáhají hlavně předpoklady, že zásoby některých klíčových produktů se v amerických skladech za minulý týden snížily. Statistika bude zveřejněna ve čtvrtek.

Krátce před 16:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) pohyboval kolem 72,95 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku se jeho cena zvýšila skoro o 1,5 procenta. V pondělí cena klesla na 71,98 USD a dostala se nejníže od začátku června. Barel severomořské ropy Brent dnes zdražil v podobném rozsahu a dostal se na téměř 72,50 USD.

Úřad pro energetické informace (EIA), který je součástí amerického ministerstva energetiky, ve čtvrtek zveřejní pravidelnou týdenní zprávu o stavu zásob ropy a ropných produktů. Zpráva se zveřejňuje vždy ve středu, tento týden byl ale v pondělí v USA státní svátek, a zpráva tak bude podle tamního zvyku zveřejněna o den později. V noci na čtvrtek bude zveřejněna i zpráva soukromé organizace American Petroleum Institute (API).

"Předpokládá se, že úřady API a EIA ukážou relativně silný pokles zásob," řekl analytik energetického trhu ve švýcarské společnosti EGL Andy Sommer, jehož citovala agentura Reuters. Firmy, které spravují zásobníky, podle něj mají snahu využít poklesu cen ropy v posledních dnech a začínají nakupovat. To může být jeden z důvodů nynějšího růstu cen.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 72,48 71,45 New York - Nymex WTI srpen 72,94 71,98

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK