Firma Lignit Hodonín je na prodej, znalec ji ocenil na 65 mil. Kč

07.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. července (ČTK) - Společnost Lignit Hodonín, která působící v posledním dolu na lignit v Česku, je na prodej za minimální cenu 15 milionů korun. Hodnotu podniku, který je od května v konkurzu a jehož věřitelé požadují přes 260 milionů korun, ocenil znalec na 65,5 milionu korun. ČTK to zjistila z žádosti insolvenčního správce o souhlas soudu se zpeněžením dlužníkova podniku.

Výběrové řízení by mělo být dvoukolové. V prvním kole se zájemci seznámí se seznamem prodávaného majetku, schválí znění kupní smlouvy bez uvedení ceny a složí kauci 15 milionů korun. Ve druhém kole, které se bude konat 13. července, budou zájemci předkládat nabídky. Zvítězí ta s nejvyšší kupní cenou.

Lignit Hodonín působí v lignitovém dolu Mír v Mikulčicích na Hodonínsku. V insolvenci je od září minulého roku. Většina zaměstnanců dala na přelomu roku výpověď, protože nedostávala mzdu. Ve firmě jich zůstalo asi 50, zajišťují údržbu dolu pro případ, že by se těžba obnovila.

Důl Mír je posledním lignitovým dolem v Česku. Těžba lignitu, nejmladšího druhu hnědého uhlí, ještě na počátku 90. let na jihu Moravy zaměstnávala několik tisíc lidí, doly byly největší firmou v regionu. Do roku 1996 byly kvůli ztrátové těžbě některé doly uzavřeny a firmu opustila většina zaměstnanců. Téměř celá produkce firmy, která činila 460.000 tun uhlí, směřovala do Elektrárny Hodonín.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK