Inflace v Německu zpomalila na 0,9 procenta

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. července (ČTK) - Meziroční míra inflace v Německu zpomalila v červnu na 0,9 procenta z květnových 1,2 procenta. Proti předchozímu měsíci ceny stouply o 0,1 procenta, stejně jako v květnu. Informoval o tom dnes spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje z konce minulého měsíce.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie inflace činila 0,8 procenta. Snížila se tak z květnových 1,2 procenta.

Nejvíce se v červnu proti předchozímu měsíci zvýšily ceny za ubytovací a stravovací služby, a to o 0,7 procenta. Ceny potravin a nápojů vzrostly o 0,2 procenta. Naopak oděvy a obuv zlevnily o 1,2 procenta a ceny v komunikacích se snížily o 0,3 procenta.

Meziročně doprava zdražila o 2,8 procenta a oděvy a obuv o 1,2 procenta. Ceny potravin a nápojů stouply o 0,9 procenta. Ceny v komunikacích klesly o dvě procenta a ceny za vzdělání o 1,4 procenta, napsala agentura Reuters.

Meziroční míra inflace v eurozóně podle prvního rychlého odhadu evropského statistického úřadu Eurostat činila v červnu 1,4 procenta. V květnu dosahovala 1,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK