Google očekává obnovení licence v Číně

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sun Valley 9. července (ČTK) - Americká internetová firma Google očekává, že Peking obnoví její licenci pro provoz internetového vyhledávače v Číně, která vypršela minulý týden. Uvedl to v noci na dnešek generální ředitel společnosti Eric Schmidt.

Google se na začátku letošního roku dostal do ostrého sporu s čínskou vládou, když oznámil, že už dál nehodlá dodržovat čínské zákony, které upravují činnost internetových společností na tamním trhu. Pro Google to například znamenalo nutnost filtrovat výsledky vyhledávání.

V březnu Google svůj čínský web vypnul a uživatele z pevninské Číny začal automaticky přesměrovávat na svůj web v Hongkongu, který cenzuře nepodléhá. Tím si ale firma proti sobě postavila čínskou vládu, pro kterou je takové řešení nepřijatelné.

Google teď automatické přesměrování do Hongkongu ukončil a znovu zprovoznil svůj původní čínský web. Na ten však umístil odkaz na server do Hongkongu, a podle pozorovatelů je tedy otázkou, zda čínské úřady na tuto kosmetickou změnu přistoupí. Státní tisková agentura Nová Čína minulý týden uvedla, že rozhodnutí ohledně licence pro Google padne brzy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK