ČSÚ:Sklizeň obilovin klesne o 5 pct., úroda řepky bude rekordní

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. července (ČTK) - Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu Českého statistického úřadu měla být o pět procent nižší než loňská a měla by činit 6,581 milionu tun. Úroda řepky by měla vzrůst na rekordních 1,143 milionu tun, což by proti loňsku znamenalo nárůst o 1,4 procenta. Pokles celkové produkce je zapříčiněn nižší výměrou osevních ploch. Naopak teplotně podprůměrný květen a deštivý červen podle statistiků očekávanou úrodu výrazně neovlivnily.

Zemědělci pro letošní sklizeň oseli základními obilovinami o 5,4 procenta menší plochu než loni. Očekávaný průměrný hektarový výnos 4,87 tuny je v porovnání s loňským rokem vyšší o 0,4 procenta.

Produkce nejrozšířenější tuzemské plodiny, ozimé pšenice, by měla klesnout o 1,3 procenta na 4,171 milionu tun. Očekávaná sklizeň jarního ječmene 1,189 milionu tun je o více než 12 procent nižší než loňská skutečnost.

Produkce řepky, v současnosti již druhé nejrozšířenější tuzemské plodiny se zhruba 15procentním podílem na celkových osevních plochách, rok od roku stoupá spolu s rostoucí výměrou osevů. Rekordní produkce se očekává díky historicky nejvyšší osevní ploše 369.000 ha, přestože průměrný hektarový výnos má mírně klesnout na 3,10 tuny z hektaru.

Plochy řepky rostou kvůli jejímu využití při výrobě biosložek přimíchávaných do pohonných hmot. Od června se podíl biosložky v benzinu zvýšil z dosavadních 3,5 procenta na 4,1 procenta a u motorové nafty ze 4,5 procenta na rovných šest procent.

Loňská sklizeň obilovin včetně kukuřice na zrno 7,832 milionu tun byla o 6,4 procenta nižší než v roce 2008, z dlouhodobého hlediska byla nadprůměrná. Výsledek skutečné sklizně se může od odhadu poměrně výrazně lišit. První loňský odhad ČSÚ předpovídal o 12 procent nižší sklizeň, ve skutečnosti byl pokles zhruba poloviční proti odhadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK