Japonské akcie zažily nejlepší týden za sedm měsíců

09.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. července (ČTK) - Japonské akcie dnes opět posílily díky poklesu obav ohledně vyhlídek světové ekonomiky. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 stoupl o půl procenta na 9585,32 bodu. Za celý týden si připsal 4,1 procenta. To představuje jeho nejlepší týdenní výsledek za sedm měsíců.

"Trh již započítal do cen obavy ohledně Evropy a možnost dvojitého poklesu ekonomiky USA a nyní s největší pravděpodobností našel dno," uvedl analytik Kazuhiro Takahaši ze společnosti Daiwa Securities Capital Markets.

Důležitým faktorem pro další vývoj trhu by měly být čtvrtletní výsledky, které brzy začnou zveřejňovat firmy ve Spojených státech i Japonsku. "Japonské firemní zisky pravděpodobně překonají předchozí očekávání, což se ještě v cenách akcií plně neodrazilo. Nikkei by mohl koncem tohoto nebo začátkem příštího měsíc dosáhnout 10.000 bodů," řekl analytik Soičiro Mondži z firmy Daiwa SB Investments.

Japonská ropná a plynárenská společnost Inpex se dnes nicméně propadla o téměř 13 procent poté, co oznámila, že hodlá získat až 6,7 miliardy dolarů (134 miliard Kč) prostřednictvím emise nových akcií.

Na devizovém trhu se euro drželo v blízkosti dvouměsíčního maxima vůči dolaru a japonský jen zůstal pod tlakem, protože příznivé ekonomické údaje zvýšily zájem investorů o rizikovější aktiva. Ke konci tokijského obchodování se jednotná evropská měna prodávala za 1,2694 USD. Její kurz tak zůstal bez výraznějších změn ve srovnání se čtvrtečním závěrem v New Yorku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK